Griserock fra Madrugada

Madrugada har tatt oss så langt inn i bekmørket de kunne med sin musikk. Nå er de tilbake med et album som nærmest bobler av livsglede, og som viser helt andre sider av bandet.

Om tre uker lanserer nordlendingene i Madrugada sin tredje plate, «Grit», som betyr smuss og skitt.

- Det er blitt ei skikkelig grisat plate. Vi har tatt musikken så langt vi kunne i én retning. Nå har vi gått helt motsatt vei, sier sanger Sivert Høyem.

Garasjepunk

Dagbladet drikker te med Sivert (26) og gitarist Robert S. Burås (27) på Café Sara i Oslo. De to har akkurat kommet hjem fra promoturné på Kontinentet, og skal slappe av noen dager før det braker løs med øving, plateslipp og ny turné.

Mandag slippes ep-en «I'm Ready», som inneholder ytterligere tre låter som ikke fikk plass på albumet.

- Vi gikk i studio med 40 låter og fem timer musikk. De beste er med på «Grit». Men vi liker ep-formatet, og på den måten får vi presentert mer av hva vi har holdt på med, sier Robert.

Dagbladet har hørt ep-en og deler av «Grit», og kan fastslå at fansen har mye å glede seg til:

Bandet er ikke til å ta feil av, men det låter likevel veldig annerledes til dem å være. De er langt mer lekne og villere i uttrykket. Det bobler av rytmer, spilleglede og skitten garasjepunk.

- Vi hadde bestemt oss for å stake ut ny kurs før trommisen sluttet. Fikk med barndomsvennen min, Simen Vangen, fra Sortland. Han er egentlig jazztrommeslager og er utrolig leken og sofistikert. Jeg føler at vi har funnet opp kruttet igjen.

- Låtene er strammere og enklere, mens melodiene og låtstrukturen er klarere. Og tempoet er skrudd opp, sier Sivert.

Kreuzberg i Berlin

Bassist Frode Jacobsen har bodd i Berlin i halvannet år, og det var det som fikk bandet til å flytte til og spille inn plata i den bohemske bydelen Kreuzberg.

- Vi bodde der i et halvt år, og plata er absolutt preget av atmosfæren og det spesielle utelivet Kreuzberg byr på av illegale klubber og rå garasjerock. «Grit» er produsert av Head (PJ Harvey, Giant Sand) i Einstürzende Neubauten-studioet Tritonus.

Albumet «Grit» blir utgitt i Europa, minus England, 21. oktober. Det skjer med lanseringsfest og konsert i Kreuzberg 17. og 18. oktober.

GRISEGUTTER: Madrugada har kommet ut av svarte natta og laget det nærmeste de kommer gla'rock. «Grit» er punk og skitten uptempo-rock. - Vi har laget ei ordentlig griseplate, sier Sivert Høyem, Robert S. Burås, Frode Jacobsen og Simen Vangen.