Griske kjøpmenn

Riktig god dag til dere som arbeider med PR for Rema, Rimi, Ica, Kiwi, Spar, Meny og Joker. Og til alle dere som lever av å selge Chiquita-bananer i Norge.

Dere så vel på «Forbrukerinspektørene» på NRK1 i går? Ikke helt bra for businessen, eller hva tror dere?

Litt surt, kanskje, å se informasjonssjefen til erkekonkurrenten Coop sitte der ganske alene med en fagforeningssliter fra Costa Rica, for å undertegne en avtale om etisk forsvarlig importhandel med matvarer? Litt bittert å se at Coop - altså Obs!, Mega og Prix-butikkene - ble stående som vår eneste matvaregigant med global samvittighet?

Vel, vel - for oss tv-seere så det ut som om dere bare har dere selv, eller deres feige eller griske sjefer, å skylde på. For dere var også invitert til å møte fagforeningskjempen Carlos Mora, alle sammen.

Slavearbeid

Carlos er bananplantasje-arbeideren som måtte ofre jobben i kampen mot undertrykkelse, slavearbeid for minstelønn og kjemisk farlige arbeidsforhold på Chiquitas plantasjer. Han er blitt kastet på glattcelle 22 ganger, en av gangene fikk han selskap av et lik for å holde kjeft. Det var Erling Borgen som på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp hadde laget reportasjen som viste oss hvordan de gule fruktene blir dyrket med liv og helse som innsats i Carlos' hjemland.

Dessverre for dere fraværende matselgere var reportasjen riktig god: Nøkternt, men tettpakket av flere illustrerende historier, fikk vi servert en virkelighet som den evig smilende Chiquita-jenta på etiketten aldri kan ha sett.

Eneste påmeldte

Og dessverre for dere kolonialgiganter hadde Forbrukerinspektørene valgt å bruke hele kveldens sending på temaet. De lot statssekretær Raymond Johansen i UD se filmen fra Costa Rica og bli forbannet. De fortalte at «Initiativ For Etisk Handel» blir stiftet om fem dager, og at Coop foreløpig er eneste påmeldte. Og de leverte i det hele tatt et imponerende stykke journalistikk om skjebnene som «gjør Norge billigere».

Men dere som ikke våget å stille opp, fant nok trøst hos banankjøperen som fikk se filmen på supern: - Jaja. For meg er det ikke nytt at dem har problemer. Det blir vel til det atte skarru ha bananer, så kjøper'u dem bare.

For det er vel slike kunder dere helst vil ha?