Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grizzly Bear om å danse med søstera til Beyoncé

Kritikerfavorittene snakker om alt som har vært gøy i 2009. Og aller nådigst om favorittplatene.

Foto: WARP/VME
Foto: WARP/VME Vis mer

||| (Dagbladet): De er kanskje ryddigst å oppsummere 2009 før man kanoniserer hele 2000-tallet, men i noens ører vil årets Grizzly Bear-album «Veckatimest» være en kandidat til begge topplister. Dagbladets anmelder Anne Gunn Halvorsen for eksempel, som var så begeistret at hun delte ut terningkast seks til plata.

Uansett har 2009 vært en gedigen opptur for Brooklyn-bandet med låtskriveren Ed Droste i spissen. De har stort sett har spilt for fulle hus over hele Europa. I morgen spiller de på Rockefeller i Oslo, bare noen måneder etter at de gjestet Øyafestivalen.

Glissent før, fullt nå
- Konsertene er bedre mottatt enn vi noensinne har opplevd, konsertene føles bedre for oss. Vi har definitivt hatt våre runder på turné med konserter hvor det dukker opp 10-15 stykker, så å spille for utsolgte hus rundt omkring er en stor opptur for oss, forteller bassist, multiinstrumentalist og produsent Chris Taylor i Grizzly Bear til Dagbladet.

Og avslører med en gang at han rangerer opptredenen på Øyafestivalen blant sommerens høydepunkter.

- Vi koste oss virkelig på Øya, det var veldig fint. Men når man spiller mellom 100 og 200 konserter i året er det litt vanskelig å huske alle, de er alle litt forskjellige og alle byene er forskjellige og folk reagerer forskjellig på musikken. Noen publikum er mye stillere enn andre, som kan være både en bra og en dårlig ting. Og vi spiller jo både i teatre og på bråkete rockeklubber, vi får litt av hvert, sier Taylor.

Da Jay-Z og kona kom
Høydepunktet i konsertåret så langt for Grizzly Bear var nok utekonserten hjemme i Brooklyn tidligere i høst. Virkelig stor ståhei ble det da rapsuperstjerna Jay-Z kom dit sammen med sinsuperstjernekone Beyoncé og hennes artistlillesøster Solange.

- Det var masse folk, masse venner og kjente med barna deres, en nydelig setting. Det var som et stort middagsselskap for oss, akkurat den konserten, forklarer Taylor.

Hvilket også forklarer Jay-Z og Beyoncés for mange litt overraskende og oppsiktsvekkende nærvær.

- Venn av bandet
- Solange er en venn av bandet. Hun er en skikkelig sweetheart. Og hun er min dansepartner, faktisk. Det er veldig gøy å danse med henne, vi utgjør et bra par på dansegulvet, forteller Chris Taylor.

Men han avviser at noen av dem blir å finne i den amerikanske originalen til «Skal vi danse» i nærmeste framtid.

- Nei, det skal dere få slippe å se, haha.

Taylor kan derimot avsløre at r&b står høyt i kurs innad i Grizzly Bear.

- Vi har ganske variert musikkinteresse i dette bandet, og hører mer på r&b enn de fleste vil tro, Mary J. Blige og R. Kelly og slike ting, Justin Timberlake, men også veldig mye som sikkert er ukjent for dere i Europa, forteller Taylor.

Liker ikke årsoppsummeringer
Og mens «Veckatimest» bare er dager og uker unna en årsoppsummering nær deg, hvilken topp 5 kan kritikerfavorittene Grizzly Bear selv lire av seg?

- Personlig har jeg problemer med hele rangeringssystemet og musikk, det er jo gjerne venner av oss vi må sette opp mot hverandre. Men jeg ser jo også behovet for å organisere og rydde opp i livene våre, sier Chris Taylor i Grizzly Bear, som så plukker ut disse fem utgivelsene på ganske strak arm:

• Animal Collective: «Merriweather Post Pavilion»
• Cass McCombs: «Catacombs»
• Nite Jewel: «Good Evening»
• The Dirty Projectors: «Bitte Orca»
• Tune-Yards: «Bird-Brains»

- Og det var alt fra vår årsoppsummering, sier Taylor og ler tørt.

Mew i nabolaget
- Hva med norske band? Noen som har gjort inntrykk?

- Nei... Jeg har ikke hørt noen som har gjort særlig inntrykk, det må jeg innrømme. Men jeg så Mew, jeg vet de er danske, i Williamsburg Music Hall, det er et fantastiske sted å spille, du finner ikke et rom med bedre lyd. Og det var virkelig en vidunderlig konsert, høyt og klart, det kuttet rett gjennom. Jeg sliter derimot mer med platene deres, sier Chris Taylor.

Og avslutter med å småprate litt om vage minner fra turer til Stavanger og Kristiansand, svenske sildebord og Wasa knekkebrød («jeg elsker det med hvit kremost på») og annen typisk skandinavisk mat. Lutefisk har han derimot ikke prøvd før.

- Om vi tør å prøve det? Selvsagt. Du kan henstille vårt norske plateselskap om å ta oss med ut på det før konserten, humrer han.

Grizzly Bear spiller på Rockefeller i Oslo onsdag kveld. Det var fortsatt billetter igjen tirsdag kveld.

HAR EGET SELSKAP: Chris Taylor driver sitt eget plateselskap Terrible Records ved siden av Grizzly Bear. Foto: Øistein Norum Monsen
HAR EGET SELSKAP: Chris Taylor driver sitt eget plateselskap Terrible Records ved siden av Grizzly Bear. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media