«Gründer»

Av Karina Junker Larsen (tegninger) og Olaf Moriarty Solstrand (tekst).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Serieskapernes beskrivelse:

I 2009 var det over 259 000 enkeltpersonsforetak i Norge. Totalt var det over 328 000 personer som ble lignet for næringsinntekter det året, om lag 1000 flere personer enn i 2008. Felles for de aller fleste av oss er at vi ikke aner hva vi egentlig driver med.

«Gründer» er en stripeserie som handler om å våge å ta steget fra en trygg og kjedelig arbeidsplass til å bli selvstendig næringsdrivende — et liv hvor den glamorøse drømmen om å kunne leve av det man brenner for drukner i skjemaer som må fylles ut, regnskap og næringsoppgaver som må føres, kunder som må skaffes (og jo mindre kundene forstår av hvordan verden fungerer, jo bedre) og fristelser i hverdagen som må unngås, og alt dette skal selvsagt skje på altoppslukende og uforutsigbar arbeidstid til minimal og uforutsigbar lønn.
I vårt tilfelle er hovudpersonen grafisk designer, men livet som selvstendig næringsdrivende er så universalt at de fleste av stripene nok gir høy gjenkjennelsesfaktor til alle som har prøvd å starte egen bedrift — enten man er blogger, smykkemaker, webutvikler eller tegneserieskaper.

Seriens utviklingsmuligheter

Livet i enkeltpersonsforetak er en gullgruve av morsomme ideer som ikke kommer til å gå tom med det første. Mange av de tidlige stripene handler om problematikken rundt å starte bedrift, men det er minst like mange komplikasjoner knyttet til å drive en bedrift. Vi har også så langt ikke fokusert veldig på persongalleri — de eneste faste figurene som er lagt inn så langt er hovedpersonen og hans støttende samboer. Etter hvert som serien går og firmaet vokser vil det være naturlig å introdusere flere figurer — som den bitre regnskapsføreren, noen faste kunder, den slitsomme kompisen som ikkje skjønner at det er forskjell på «hjemmekontor» og «kan være hjemme og slappe av hele dagen», eller en og annen offentlig ansatt. I tillegg er det naturligvis mulig å utforske personlighetene til de to figurene vi allereie har ytterligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer