Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gründere kan bli pensjonstapere

Slik sikrer du deg.

BØR SIKRE SEG: I motsetning til vanlige arbeidstakere er det kun pensjonsopptjeningen i Folketrygden som går automatisk for gründere, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BØR SIKRE SEG: I motsetning til vanlige arbeidstakere er det kun pensjonsopptjeningen i Folketrygden som går automatisk for gründere, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Selvstendig nærings-drivende kan fort bli pensjonstapere om de ikke har et bevisst forhold til pensjons-sparing. I motsetning til vanlige arbeidstakere er det kun pensjonsopptjeningen i Folketrygden som går automatisk.

For å få det som vi kan kalle en anstendig pensjon bør du både ha pensjonssparing fra Folketrygden, tjenestepensjon fra arbeidsgiver og egen sparing. Er du selvstendig næringsdrivende er det derfor spesielt viktig å ha et aktivt forhold til egen pensjonssparing.

Her er noen tips:

Ta ut nok lønn. For å sikre deg en god pensjon, også dersom du er selvstendig næringsdrivende, er det viktig å ta ut nok lønn slik at du sparer opp gode pensjonsrettigheter i Folketrygden. Du bør ta ut en lønn som tilsvarer 7, 1 G, altså cirka 657.000 kroner. Av denne inntekten vil det offentlige spare 18,1 prosent av lønnen din gjennom Folketrygden til din pensjon.

Spar til pensjon og få skattefordel. Har du høy lønn kan det være hensiktsmessig for deg å opprette en pensjonsordning som gir deg skattefordeler, gjennom bedriften din. Da kan du trekke fra hele pensjonssparingen din fra næringsinntektene dine.

Du kan maksimalt spare fire prosent av din lønn opptil 12G hvert år med disse gunstige skattereglene. Ønsker du å spare skatt på den skattemeldingen du mottar i år (altså selvangivelsen for 2016) er det ikke for sent. Sparer du til pensjon med denne skattefordelen innen 31. mars i år kan du trekke fra sparebeløpet i sin helhet fra næringsinntektene dine for 2016.

Foruten å kunne trekke fra sparebeløpet ditt fra næringsinntektene dine er andre fordeler at det ikke er formuesskatt på denne sparingen og all avkastning er skattefri i oppsparingsperioden. Merk imidlertid at du ikke kan ta ut pengene før du er i pensjonsalder, og at ved utbetaling beskattes pensjonssparingen som pensjonsinntekt.

Spar privat. Merk at om din lønn er under 7, 1 G så er det liten vits i å spare i pensjonsordninger som gir deg et skattefradrag gjennom bedriften din, da denne sparingen da spiser av opptjeningen din i Folketrygden. Da er det imidlertid lurt å spare til pensjon på andre måter, for eksempel i tradisjonelle fond. Fordelen med denne typen sparing er at sparemidlene dine ikke er bundet til pensjonsalder. Men du får da imidlertid ikke de skattefordelene som er nevnt over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media