Gründere på skolen

De er framtida, og jentene er like mange som gutta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Har alle betalt, spør finansminister Foss før han, næringlivstopp og tobakksarving Johan H. Andresen Jr, arbeids- og administrasjonsminister Morten A. Meyer, representanter for ungt entreprenørskap og unge gründerelever går inn på t-banen.

Den neste timen skal en gjeng ungdommer og en førsteklasse vise seg fram for gamlingene med makt. Og spør du makta, finner du framtida i denne t-banevogna.

Denne uka er det nemlig Entreprenørskapsuke for første gang i Norge og visstnok verden. Barn og unge landet over skal denne uka vise fram innovasjon, skapertrang og evne til å drive noe sjøl.

- Ganske nifst

Mens vi sitter eller prøver å holde oss fast inne i vogna reiser to 15 år gamle jenter seg. Med et fargerikt søppelspann mellom hendene forteller jentene om gründersuksessen fra Veitvet skole foran ministre, næringslivstopper og resten av røkla.

- Det var ganske nifst. Jeg fikk nesten ikke fram et ord, sier Ramitha Kathirkamalingam til Dagbladet.no. Hun har startet elevbedriften Angel\'s Bin sammen med klassevenninna Sameea Ansari.

Søppelbøtta gikk av med førsteplassen for Beste produkt under Elevbedriftsmessa i mars.

- Vi satt i klasserommet på Veitvet skole og så hvor rotete det var. Da kom idéen om en søppelbøtte, sier Sameea.

Overraskelsen var stor da jentene vant førstepremien under messa.

- Vi stod bare og hylte. Nå er planen å produsere flere søppelbøtter og kanskje få noen til å jobbe for oss, sier de to jentene som representerer en av de hyggeligste og viktigste bonusene av gründervirksomhet i skolen.

- Det kanskje beste med dette er at jenter og andre kulturer er vel så mye med som gutta. Faktisk er det fleste lederne jenter. Slik er det jo ikke i næringslivet, sier Johan H. Andresen Jr. til Dagbladet.no.

<> Unge entreprenører <>
  • Skole, stat, organisasjoner og næringslivet står samlet bak satsingen for å lansere gründervirksomhet som integrert del av skolehverdagen.
  • Det er den ideelle organisasjonen Ungt Entreprenørskap (UE) som arrangerer Entreprenørskapsuka. Bak foreningen finner du blant andre Utdannings- og forskningsdepartementet. Næringslivet er også representert ved Næringslivets Hovedorganisasjon samt andre organisasjoner.
  • Ungt Entreprenørskap tilrettelegger for at elever på grunnskolenivå, videregående og høgskole har mulighet for å starte sine egne bedrifter i forbindelse med undervisningen.
  • Entreprenørskapsuka varer fram til 10. mai. Samme dag legger regjeringa fram sin strategi for entreprenørskap i utdanningen: «Se mulighetene og gjør noe med dem».
  • <>les mer på www.ue.no

Nyttig overalt

Ungt Entreprenørskap - organisasjonen som tilrettelegger for at elever på grunnskolenivå, videregående og høgskole har mulighet for å starte sine egne bedrifter i forbindelse med undervisningen.

Elevene samarbeider med næringslivet, knytter nettverk, skaper egne produkter mens politikerne ifølge minister Meyer «holder fingrene unna». Og alle er enige om at dette er bra for framtida vår, ifølge Andresen Jr, som er styremedlem i Ungt Entreprenørskap i Oslo.

- Det kanskje viktigste med slike iniativer er at det skaper et sett med verdier og holdninger som Norge trenger. Unge mennesker lærer å tenke nytt, være innovative og skape noe. Dette er kunnskap som er viktig også når du er arbeider i bedrifter eller det offentlige, sier Andresen Jr. til Dagbladet.no.

Små skritt

Inne i vogna står en gjeng smårollinger fra førsteklasse på Bestum skole. De er partnere med Veidekke, og da passer det bra å underholde med to byggesanger. Flinke er de også.

Maten står elevkantina C11 fra Karlsrud skole for. Før handlet elevene på Rema. Nå har de gjort en avtale med butikken om billig innkjøp, og handler maten sin i kantina.

Eller hva med de sju gutta i Veldedighet med smak, som utnyttet sitt nettverk til det ytterste for å selge mest mulig pizzaer der inntektene gikk til Leger uten grenser.

Men minister Meyer, er ikke Norge generelt dårlige på slik oppfinnsomhet disse elevene representerer?

- Jo, det er vi. Vi har jo tradisjon får å være arbeidstagere. Og det blir ikke noe radikalt skifte. Det handler like mye om de små skrittene. At vi har fokus på innovasjon for bli mer effektive og litt lurere enn andre, sier Meyer.

FRAMTIDA:</B> Foss gratulerer Ramitha Kathirkamalingam (til høyre) og Sameea Ansari fra Veitvet skole.
<B>MAKT I EN VOGN:</B> Næringslivstopper og politiske elite var samlet i en vogn i dag. Foran: Johan H. Andresen Jr, Marius A. Meyer og Per-Kristian Foss.
UNDERHOLDING:</B> Førsteklassingene fra Bestum skole sjarmerte gamle og unge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer