Gründerne selger seg ut for tidlig

Det mener Opera-sjef Jon von Tetzchner om norsk innovasjon.

INNOVASJON FOR FRAMTIDA: Jon von Tetzchner mener Norge har velferd i verdensklasse. Illustrasjonsfoto: SINTEF
INNOVASJON FOR FRAMTIDA: Jon von Tetzchner mener Norge har velferd i verdensklasse. Illustrasjonsfoto: SINTEF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også IT-eksperten Santosh U Malimath: Norge må synes internasjonalt

La oss få en sak avklart med en gang: Det er ikke mangel på innovasjon i Norge. I hvert fall ikke innen den bransjen jeg kjenner best, Internett og telekommunikasjon. Norge ligger langt framme innen høyteknologisk innovasjon og har gode forutsetninger for å komme opp med den neste geniale ideen. Norge er et attraktivt land som tiltrekker seg kvalifisert arbeidskraft, det er gode vilkår for ansatte og høyt velferdsnivå.

Det mangler heller ikke på håndfaste eksempler på bedrifter som har tatt steget fra å drive i garasjen til å bli en middelstor virksomhet med internasjonal anerkjennelse. Fast, Tandberg, Trolltech, Scala og noe mer ukjente Chipcon er eksempler på bedrifter som er ledende innenfor sine felt, men de har alle en ting til felles. De startet i Norge, men ble solgt til utenlandske firmaer etter en stund. Hvorfor er det tilsynelatende en blokkering i det norske næringslivet som hindrer gode mellomstore bedrifter i å bli internasjonale giganter, med mindre staten er inne på eiersiden?

Å drive fram innovasjonen krever tunge økonomiske satsinger. En vellykket gründerbedrift lar seg ikke begrense av landets størrelse eller innbyggertall. Gründerbedriften løfter virksomheten opp på det neste nivået og videre ut i verden. Skal man gå internasjonalt, kreves det kapital enten man starter en bedrift i Oslo, på Ørsta eller i Midland, Texas. Forskjellen ligger i de økonomiske betingelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer