Grünfeld ønsket seg ti år til

Før han døde, rakk Berthold Grünfeld å snakke med Jahn Otto Johansen om livet og døden. Nå blir samtalene bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– For et samfunnsengasjert menneske som Berthold, var det veldig sterkt å måtte innse at nå er det slutt, sier Jahn Otto Johansen.

I slutten av april ble Johansen kontaktet av Aschehoug forlag. Ville han skrive en samtalebok med Berthold Grünfeld? Måneden før hadde Grünfeld fått diagnosen kreft. Legene visste ikke om han ville overleve sommeren.

I samtale med Johansen sa Grünfeld: «For meg blir det en avslutning som kommer tidligere enn jeg skulle ha ønsket eller villet. Jeg vil gjerne ha ti år til å leve»

Brutale samtaler Kort tid etterpå, 20. august, døde Grünfeld. Da hadde de to herrene møttes til mange samtaler, på Radiumhospitalet og i Grünfelds hjem på Bygdøy.

– Berthold visste han skulle dø i løpet av kort tid. Jeg lever også på en slags lånt tid. Vi snakket brutalt og usentimentalt. Det var meningen. Det norske samfunnet har et veldig kunstig forhold til døden, den pakkes inn og friseres, sier Johansen.

I oktober kommer boka «Ettertanker». De to snakker om sine liv, om forholdet til døden. Og om områdene hvor Grünfeld markerte seg: i sexologien, rettspsykiatrien og i samfunnsdebatten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer