Gro åpner seg

Slik har du aldri hørt Gro Harlem Brundtland (59). I et oppsiktsvekkende og åpent TV-intervju i NRK forteller Gro om sexpress hun har vært utsatt for, om bønn til paven om å åpne for kondombruk og at hun blir sur dersom hun ikke får frihelga si.

Gro Harlem Brundtland letter på sløret, med god hjelp fra psykiatriprofessor og president i Det internasjonale Røde Kors, Astrid Nøklebye Heiberg (62). Du kan snart se det på tv.

I kveld starter nemlig NRK1s nye programserie «På bølgelengde», der kjente personer velger intervjuobjekt og samtalepartner for en kveld.

Først ut er Odd Nerdrum og Jostein Gaarder, mens Astrid Nøklebye Heiberg viser en usedvanlig åpen Gro Harlem Brundtland neste søndag.

Kondombråk

- Jeg forsøker å få paven til å åpne for kondombruk, sier Gro Harlem Brundtland i det svært personlige tv-intervjuet, som blir redigert minst mulig for på bevare den spontane stemningen.

- Hva sa paven da du spurte ham om kondomene? spør den ferske programlederen, Astrid Nøklebye Heiberg.
- Det ble bråk, innrømmer Gro, som forteller hvordan temaet kom på banen:

- Jeg hadde en alvorlig prat med ham i Norge for noen år siden. Jeg sa jeg visste at den katolske kirken hadde bestemte synspunkter på familieplanlegging, men vi har fått en ny sykdom, aids, og brukte konkrete episoder fra Afrika for å understreke alvoret.

«Jeg har ikke noe godt svar,» innrømmet paven, som lovet å tenke over saken.

Men Gro lar ikke paven slippe unna i tenkeboksen.

Hun fortsetter å mase om «kondomsaken», og har intensivert trykket etter at hun ble generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO).
- Jeg har i ettertid spurt folk som står paven nær, om han fortsatt tenker på saken.

Og det bekrefter de at han gjør.

Gro Harlem Brundtland har vanligvis ytterst sjelden gitt TV-intervjuer av særlig privat og personlig karakter. Derfor er avsløringene i NRK-programmet nytt for de aller, aller fleste.

Og det er en tydelig komfortabel og fornøyd Gro som svarer på spørsmålene rundt det lille tebordet i NRK-studioet.

Ny julebok

Hun er imidlertid ikke helt ukjent med å utlevere seg selv. I fjor ble hun julehandelens desiderte bestselger med boka si «Mitt liv». Gros egen historie fra 1939 til 1986 var samlet mellom to permer, og det meste av opplaget på 100000 er revet bort. Om to måneder kommer oppfølgeren, som imøtesees med, om mulig, enda større forventninger.

«Dramatiske år» tar for seg årene 1986 fram til hun gikk av i 1996. Sønnens uventede og sjokkerende dødsfall, familiens sorg og Gros behov for en pause fra rampelyset vil ventelig ha en sentral rolle i boka.

Gro har levert fra seg manuskriptet til Gyldendal forlag, som forbereder produksjonen i disse dager.

Astrid Nøklebye Heiberg er professor i psykiatri, og er derfor bedre egnet enn de fleste til å få Gro til å svare på spørsmål om stress, om lange arbeidsdager og om livet som toppolitiker.
Kledd i en lys gul drakt og scenevant som få, setter Gro seg tilbake i lenestolen og reflekterer over ting hun, ifølge seg selv, ikke har tenkt over tidligere.

Blir sur

- Jeg blir sur dersom jeg ikke får frihelga min etter en lang arbeidsperiode, innrømmer Gro, som fortsetter med å avsløre ukjente sider ved sine arbeidsdager.

Astrid Nøklebye Heiberg imponerer som programleder i «På bølgelengde», og får Gro til å svare på spørsmål hun aldri tidligere er blitt stilt. For eksempel om sexpress på jobben.

Og Gro forteller om menn som har gitt henne uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben.
Dessuten ville hun aldri hatt en regjering med bare kvinner.

Astrid Nøklebye Heiberg er imidlertid ikke like imponert over alle sidene ved vår tidligere statsminister. Særlig på det personlige plan.

- Du skjermer deg for mye.

Men Gro kjenner seg ikke igjen i karakteristikken.

- Jeg skulle gjerne hatt mer tid til nye venner. Men jeg greier det ikke, forteller Gro, som opplevde at den store arbeidsledigheten hennes politikk førte til, er et av de største nederlagene hun opplevde her hjemme:

- Jeg synes dette var veldig leit. Jeg slet med det.

FORTELLER: Gro åpner seg i et personlig intervju på NRK 1. Her er hun intervjuet ved en tidligere anledning hvor tema var politikk.