DEBATT

Gro betydde mye for meg, selv før jeg kunne et eneste norsk ord

Vennene mine hadde plakater at nakne damer som vasket bilder, jeg hadde bilder av Gro som jeg hadde klippet ut av blader og aviser.

MØTTE HELTEN: Amal Aden møtte tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland da sistnevnte ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Kvinnesaksforening i mai. Amal Aden ble tildelt Gina Krog-prisen samme dag. Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTTE HELTEN: Amal Aden møtte tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland da sistnevnte ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Kvinnesaksforening i mai. Amal Aden ble tildelt Gina Krog-prisen samme dag. Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

21. mai er en merkedag, det er bursdagen til mine tvillinger. I år ble dagen ekstra spesiell, jeg fikk møte min ungdomshelt Gro Harlem Brundtland, som ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Kvinnesaksforening, og jeg fikk Gina Krog prisen fra samme forening. Gina Krog grunnla Norsk Kvinnesaksforening sammen med Hagbart Berner i 1884, hun var en sterk kvinneaktivist og kjempet for kvinners rett til utdanning og kvinnelig stemmerett. Å bli tildelt pris fra en organisasjon som brenner for kvinners rettigheter betyr veldig mye for meg, men også Gros nærvær denne dagen gjorde dagen ekstra spesiell. Gro har betydd mye for meg siden jeg var ungdom, selv da jeg ikke kunne et eneste norsk ord.

Jeg kom til Norge fra Somalia i 1996. Som trettenåring bodde jeg alene på hybel i Oslo. Jeg så ikke for meg en lys fremtid da jeg som ungdom, muslim, somalier og rusmisbruker uten skolegang gikk rundt i Oslos gater på nittitallet. Selv ordet fremtid var fraværende. Jeg hadde ikke mye håp. Jeg sov meg ofte gjennom dagene. Jeg hadde ingen som brydde seg om meg, jeg var sint og full av hat. Livet mitt var kaos, og ofte kom tanken på hvorfor lever jeg? Samtidig var jeg opptatt av å ikke gi opp. Jeg har alltid vært sta. Jeg ville ikke gi opp håpet, jeg ville komme meg gjennom dagene og kanskje en dag se en fremtid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer