Gro Dahle skriver dikt om dyr og 22. juli

Klar med to nye bøker samtidig.

ALLSIDIG FORFATTER: Gro Dahle er aktuell med to diktsamlinger. En for barn og en for voksne.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
ALLSIDIG FORFATTER: Gro Dahle er aktuell med to diktsamlinger. En for barn og en for voksne. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Produktive Gro Dahle er aktuell med to diktsamlinger, henholdsvis «Støvet, skyggen, hunden og jeg» for voksne og «Håpe, sa gåsa» for barn.

Dyret står sentralt Felles for de to diktsamlingene er at dyret står sentralt. I Dahles voksenbok er hundens ubetingede kjærlighet en stor trøst for subjektet som sliter med det sosiale samspillet. Vi møter et menneske som bryter med det normale adferdsmønsteret og dermed frykter den sosiale relasjonen, det befolkede rommet, fellesskapet.

Biografisk og mørk Subjektet anstrenger seg for å smile eller le på de rette stedene, det anstrenger seg for å ikke tenke eller føle for mye, det lider av mangel på fysisk kontroll og en atypisk språkbruk. Årsaken blir aldri direkte uttalt, men det er mulig å lese samlingen biografisk og finne enkelte svar med noen kjappe søk på Aspergers syndrom.

«Støvet, skyggen, hunden og jeg» er en mørk diktsamling, kanskje den mørkeste jeg har lest av Gro Dahle. Vi møter et subjekt i stadig beredskap, et destruktivt og selvutslettende menneske i påvente av det altomfattende mørket eller katastrofen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.