- Gro, du ser så snill ut!

Eka-Mei ønsket seg en hånd å holde i. Det har hun fått. Og ikke hvilken som helst hånd. Gro Harlem Brundtland er nemlig hennes nye faddermamma.

Vanligvis beskjeftiger Gro Harlem Brundtland seg med å trekke de store linjene i verdens helseprogram. Men Gro har ikke glemt enkeltskjebnene etter at hun fikk ministerjobben i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Derfor betaler Gro 195 kroner pr. måned for sitt lille fjernadopsjonsbarn - Eka-Mei Fitrawati fra Indonesia.

Ingen helt

I to år var Gro fadder for en liten jente gjennom bistandsorganisasjonen PLAN. Nå har hun åpnet sitt hjerte og fjernadoptert igjen. Fadderskapet er gjort på privat initiativ, og Gro vil nødig at noen skal oppfatte fadderskapet som noe heltemodig. Tvert imot.
Men landsmoder Gro, som nå er blitt landsfadder, ønsker at flere nordmenn skal gjøre det samme - forplikte seg til å hjelpe et barn som har det vanskelig.
- Grrrrrrooo! sier Eka-Mei stolt og skratter mot bildet av Gro Harlem Brundtland. Godt kjent over store deler av den vestlige delen av verden, men foreløpig ganske ukjent blant barna i den lille landsbyen Labuhan på øya Lombok i kriserammede Indonesia.

Men nå henger Eka-Meis venner over skuldrene hennes og beundrer bildet av Gro i grønn drakt.

- Hun ser snill ut, synes barna.

- Jeg er glad over å være et fadderbarn, sier Eka-Mei, plutselig alvorlig.

- Spesielt fint er det at det er en tidligere statsminister, mener Eka-Meis pappa, Muslimin.

En ny hverdag

Da Eka-Mei ble Gro Harlem Brundtlands fadderbarn, betød det en helt ny hverdag for den fattige familien. Far er fisker, som de andre fedrene i landsbyen. Mor forsøker å spe på familieinntektene med salg av småting fra en lite bord utenfor huset.

Lillebroren Mohammad har ennå ikke fylt året og skjønner lite av det som skjer. Men fadderskapet gjør at Eka-Mei, som i år går på kveldsskole, neste år kan gå på vanlig skole sammen med vennene sine.

Den muslimske familien er lutfattig. Fadderorganisasjonen PLAN har slått fast hva familien eier: En seng og ett skap!

Og med asiakrisen blir det ikke lettere. Matvareprisene har eksplodert til det tredobbelte på kort tid. Familiens årsinntekt er på 1800 kroner og rekker knapt til det mest nødvendige.

Fadderskapet gjør også at familien nå får støtte til å bygge et lite bambushus med tregulv.

20 meter unna har PLAN gravd en brønn og enda et stykke unna ligger latrinen.

Dødelige sykdommer

For Gro betyr hennes fadderskap også at hun støtter et prosjekt som jobber med det samme som hun har på arbeidsplanen i WHO: Bekjempelse av sykdommer som tyfus, kolera og diaré samt malaria. Sykdommer som alle er dødelige for de små barna i Lumbuk.

Eka-Mei har ennå ikke fått møte Gro Harlem Brundtland ansikt til ansikt. Men ett norsk ansikt har hun sett: Musiker Frode Alnæs, som for et par måneder siden holdt konsert for Eka-Mei, familien og naboene i Labuhan. Lørdag får du se opptak fra konserten i TV2-programmet «Ei hand å holde i».
Bistandsorganisasjonen PLAN Norge håper at tusenvis av nordmenn vil melde seg som faddere til en vanskeligstilt gutt eller jente i Asia, Afrika eller Sør-Amerika, slik Gro har gjort.

- Med den store fadderaksjonen lørdag kveld håper vi det skal komme til flere tusen nye faddere, sier daglig leder Sandro Parmeggiani i PLAN Norge.