Gro knuser Kåre

Gro slår total knockout på Kåre som forfatter. I svimlende 110 000 eksemplarer er Gro Harlem Brundtlands selvbiografi «Mitt liv» trykket opp hittil, og nytt opplag er på vei. Kåre Willochs to bøker har til sammen solgt 68 000.

-Det er langt mellom slike suksesser som Gros bok. Jeg har ikke vært med på noe liknende. Jeg veksler mellom å holde meg fast og klype meg i armen, forteller direktør i Gyldendal Norsk Forlag, Geir Mork, til Dagbladet. Hvor mye boka vil selge tør han ikke tippe.

-Jeg har gjort meg mine tanker, men de har jeg ikke engang fortalt mine medarbeidere, skratter en tydelig fornøyd Mork. Han tror tirsdagens duell mellom Gro og Kåre på NRKø1 også vil ha en positiv virkning på salget av boka.-Selv om det først og fremst var sirkus, legger han til.

Bratteli på topp

>

Gro har derimot langt igjen hvis hun skal slå Einar Gerhardsens «samlede verker'. Tilsammen er det solgt 470 000 eksemplarer av Gerhardsens fem bøker som kom på 70-tallet.

Haakon Lie har til sammenlikning solgt 135 000 av sine fem. Lies mest solgte bok er «Slik jeg ser det 1». Boka gikk i 60 000 eksemplarer, mens oppfølgeren «Slik jeg ser det 2» ble en stor fiasko med bare 10 000 solgte.

Den største enkeltbok-suksessen er utvilsomt Trygve Brattelis «Fange i natt og tåke«. Boka kom ut for første gang i 1980, og står i 190 000 bokhyller. Dette er oppsiktsvekkende høyt, ikke minst med tanke på at boka tidlig på 80-tallet ikke fikk så stor drahjelp fra media som mange bøker får i dag.

Brattelis bok er blant Norges mest solgte bøker noensinne.

-Vil Gros bok slå Trygve Brattelis?

-Jeg tør ikke å spå noe offentlig. Jeg er bare spent - og blid som ei lerke, sier Mork.

Sjeldent høyt

>

Allerede første dag gikk 28 000 forhåndsbestilte eksemplarer av Gro-boka ut til landets bokhandler. Totalt 60 000 bøker er så langt trykket opp til bokhandlene, mens 50 000 er på vei ut til bokklubbmedlemmer. Et førsteopplag på 100 000 bøker er en sjeldenhet i Norge. Også Bjørn Dæhlies bok «Gulljakten» er for øvrig trykket opp i et så stort opplag.

-Det er viktig med slike lokomotiver. Det skaper stor interesse rundt bøker og skriftkulturen generelt. Alle forlagene tjener på å ha storselgere, mener Geir Mork.

Poltikerne selger

Ellers varierer salgstallene blant politikernes selvbiografier, men tendensen er klar: Topp-politikere som selv skriver bøker er sikre stikk for forlagene, mens biografier som er skrevet av andre enn hovedpersonen på langt nær selger så godt. Roy Jacobsens bok «Trygve Bratteli» «En fortelling» og Ingolf Håkon Teigene og Steinar Hanssons bok «Makt og mannefall» «Historien om Gro» har solgt rundt 15 000. Geir Salvesens «Thorvalds verden» om Thorvald Stoltenberg er solgt i under 10 000 eksemplarer. Unntaket er boka til Gros mann, Arne Olav Brundtland, som kom noen måneder etter Gros avgang og i innspurten av julehandelen i fjor: Ifølge Schibsted Forlag har «Gift med Gro» passert et salg på 92 000 eksemplarer.