Gro på signeringsferd

BERGEN (Dagbladet): I en bokhandel på Os utenfor Bergen satt Gro Harlem Brundtland smilende og skrev navnetrekket sitt på julegavebøker i går formiddag. Landsmoderen har startet sin landsomfattende signeringsferd.

Gro i turbo-tempo

I 19 døgn skal debutforfatteren og eks-statsministeren reise land og strand rundt for å skape enda mer blest om boka som allerede ligger i tetsjiktet blant årets julegavefavoritter.

Turneen startet torsdag med noen kjappe timer i Ap-bastionen Øvre Årdal. 350 bok-kjøpere fikk Gros personlige hilsen på bokomslaget, en freidig unggutt fikk den i pannen.

I går var turen kommet til Os.

Kastet vaskekluten

- Jeg sto midt i fredagsvasken da jeg hørte at Gro var i bygda. Jeg kastet vaskekluten og sprang av sted for å rekke henne før hun dro til Bergen, sier Anne Matre.

Stemningen i går formiddag var preget av respekt og forsiktig nysgjerrighet. Tilfeldige kunder i bokhandelen M.K. Olsen Interbok måtte dobbeltsjekke at de ikke så feil. Jovisst. Der satt hun. Gro.

En jevn strøm av bok-kjøpere slentret litt nonchalant innom.

- Jeg må få to bøker av deg. Men jeg må opplyse om at de som skal få gavene ikke er arbeiderpartifolk, fortalte Rune Aasegg.

- Hva sier du? Er de ikke arbeiderpartifolk? fleipet fru Brundtland, og truet med å skrive navnetrekket sitt ekstra stygt for å gi dem en lærepenge.

De fleste nøyde seg med et navnetrekk på omslaget. Men enkelte fikk Gro til å skrive spesielle meldinger.

Gro-venninne


«Jarre rules. Gro.» sto det i boka til en Jean-Michel Jarre-tilhenger. «Hilsen venninnen Gro» sto det i boka til en som konsekvent kalte eks-statsministeren for venninnen sin.

Det var stort sett de godt voksne som var innom Gro Harlem Brundtland i bokhandelen i går, og ikke alle hadde gavesultne venner og familiemedlemmer i tankene da de fikk Gros signatur. Arbeiderpartikvinnen Edith Nesøy kjøpte boka til seg selv.
- Det er kjekt å få Gro på besøk her på Os. Denne boka får hedersplassen i bokhylla, lover hun.

Sene-
betennelse

Når Os og Årdal nå er tilbakelagt, står resten av landet for tur. Det eneste usikkerhetsmomentet er Gro Harlem Brundtlands senebetennelse. Den pådro hun seg da arbeidet med boka nesten var ferdig. I går møtte hun med støttebandasje på høyrehånda.

- Det har gått bra så langt, sier Gro, som kan trøste seg med at boka nå er trykket opp i 140000 eksemplarer.

- Dette er bare rock'n'roll, sier Gyldendals administrerende direktør Geir Mork.

TIL HUSBRUK: Denne får hedersplassen i bokhylla, opplyste Edith Nesøy. Hun kjøpte boka til eget bruk.