FRONTFIGUR: Rasmus Hansson, talsperson for Miljøpartiet de Grønne, er partiets eneste stortingsrepresentant. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRONTFIGUR: Rasmus Hansson, talsperson for Miljøpartiet de Grønne, er partiets eneste stortingsrepresentant. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Grønn bølge

Uansett oppslutning, har MDG en viktig effekt i norsk politikk.

Kommentar

For første gang på 40 år er et nytt parti i ferd med å etablere seg i norsk politikk. Rasmus Hansson har allerede inntatt Stortinget som Miljøpartiet De Grønnes (MDGs) første representant. På de siste målingene ligger nå MDG i den viktige vippeposisjonen mellom rødt og blått flertall i Bergen, Trondheim og Oslo.

Selv insisterer de på å være blokkuavhengige og sier at de ikke vil forplikte seg til annet enn å velge konstellasjonen som gir mest gjennomslag etter valget. Det er en smart strategi.

Mange av partiets tillitsvalgte og velgere kommer fra Venstre og ikke venstresida. De ønsker et parti som setter klima foran alle andre saker, og som i motsetning til Venstre-leder Trine Skei Grande heller utelukker samarbeid med Fremskrittspartiet (Frp) enn Arbeiderpartiet. Uten at de ser på seg selv som radikale av den grunn.

Realpolitisk er det likevel ingen tvil om at MDG har mer til felles med venstre- enn med høyre-sida i norsk politikk. I Oslo sier Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland at han ser partiet som en del av venstresia og at det derfor ikke er naturlig å samarbeide med dem. Det mest sannsynlige er derfor at et MDG på vippen vil bidra til et skifte i hovedstaden, etter 18 år med høyrestyre.

Om målingene holder seg, er Hilde Opoku klar til å bli varaordfører under en Ap-ordfører i Trondheim. Likevel er det mindre sannsynlig at vi vil se noen byråd fra MDG i Oslo. Småpartiene SV og FrP har lidd av regjeringsdeltakelse, MDG kan se seg mer tjent med å sitte som del av et parlamentarisk grunnlag for et nytt byråd og forhandle fra sak til sak i bystyret.

Uansett hvilken blokk som ender med flertallet, vil resultatet bli mer grønn politikk. Ikke bare hvis MDG kommer i posisjon, men fordi de endrer den politiske debatten. Frp har i mange år hatt helt rett i at de ofte var først ute i innvandringspolitikken, men at de andre partiene har kommet etter. De har de påvirket majoriteten i norsk politikk i deres retning.

Etter at MDG ble et parti å regne med, har de andre partiene satt klima og miljø høyere opp på sin dagsorden. Slik sett har partiet uansett oppslutning en merkbar effekt på norsk politikk. Fortsetter utviklingen, blir den bare større.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.