Grønn jul

Jim Carrey knuste motstanderne denne premierehelgen med «How The Grinch Stole Christmas». Men hva i alle dager er en Grinch?

Jim Carrey vant en overlegen seier med «How The Grinch Stole Christmas» under helgens premierekappløp i USA.

«Grinchen» spilt inn hele 55.1 millioner dollar i løpet av helgen. Nest etter «Mission Impossible 2» ($57.9 mill.) er det årets rekord. Summen plasserer Carrey på femte plass over de beste amerikanske åpningshelgene.

Listen over rekordfilmene ser slik ut:

1. «Star Wars - Den skjulte Trussel»

2. «Mission Impossible 2».

3. «Toy Story 2».

4 «The Lost World: Jurassic Park»

5. «How The Grinch Stole Christmas».

Det var forventet at «How The Grinch Stole Christmas» skulle bli en stor suksess. «Grinchen» er nemlig basert på en høyt elsket amerikansk barnebok og tegneserie. Eventyret om Grinchen er relativt ukjent her i Norge og hvem i all vide verden er nå denne Grinchen?

Hva er en Grinch?

Grinch-karakteren er hentet fra bøkene til den mystiske Dr. Seuss. Selv om Dr. Seuss regnes han som en av USAs største barneforfattere, er han foreløpig relativt ukjent i Norge. Han har skrevet en rekke barnebøker og er også velkjent for sine barnerim.

Dr. Seuss het egentlig Theodore Geisel (1994 - 1991). Han slo gjennom i 1937 med boken «And to Think That I Saw It on Mulberry Street». Boken handler om en liten gutt med livlig fantasi som er redd for å gå hjem til sin far og fortelle om det han har sett på Mulberry Street. To av hans bøker er oversatt til norsk ved Inger Hagerup; «Padda Sifadda» og «Storskryterne».

Grinchen er en av Dr.Seuss mest berømte skapninger. Handlingen foregår i Whosville og for mange amerikanere er Dr. Seuss eventyrverden like viktig som vår Espen Askeladd.

I Whosville er Lou Lou Who, hans kone Betty Lou og deres tre barn, Stu, Dru og Cindy Lou travelt opptatt med forberedelsene til årets aller viktigste dag, nemlig julaften. Utenfor byen ligger det skumle Crumpitt-fjellet. Legendene sier at her bor den onde Grinchen.

En gang for lenge siden bodde også Grinchen i Whosville. Han kom dit med storken, slik alle nyfødte gjør. Grinchen så derimot litt annerledes ut. Han er nemlig helt grønn. Han forsøkte å passe inn, men resten av innbyggerne mobbet ham til slutt ut av Whosville. Grinchen har planlagt sin grusomme hevn i 30 år. Nå er han klar til å ta fra innbyggerne i Whosville det som betyr mest for dem; jula!

Smertefullt

I filmen er det Jim Carrey som spiller Grinchen. Carreys gummitryne er skjult bak en grønn gummimaske. I følge Carrey er Grinchen en drømmerolle, men bare lek og latter var det ikke.

- Jeg befant meg inne i en stor pels, dekket fra topp til tå. Det var ubehagelig og veldig varmt! I tillegg måtte jeg ha på meg gule kontaktlinser og det er meget smertefullt, sier Jim Carrey til Mr. Showbiz.

Og Jim Carrey er ikke så engstelig for at resten av verden ikke skal skjønne hva denne Grinch-greia egentlig er for noe.

- Alle forstår kjærlighet og vennskap. Historien er universell, sier Carrey.

«Grinchen» har norgespremiere den første desember.

Eksterne lenker:

Grinched
Hvem er Dr. Seuss?
Amerikansk barnelitteratur

KASSASUKSESS: Jim Carrey er ikke så lett å kjenne igjen, men dette er altså han!
IKKE AKKURAT julenissen, nei!