DEBATT

Grønn regjeringsskandale

De rister nok oppgitt på hodet i Statkraft over sin eier i disse dager.

REGJERINGEN: Vår blåblå regjering tror ideologisk blindt på at markedsmekanismer skal løse klimakrisen og skape fornybar energi, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REGJERINGEN: Vår blåblå regjering tror ideologisk blindt på at markedsmekanismer skal løse klimakrisen og skape fornybar energi, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vår blåblå regjering tror ideologisk blindt på at markedsmekanismer skal løse klimakrisen og skape fornybar energi. Direkte statlige inngrep og investeringer i miljøtiltak skal forbli ubetydelige og perifere. Dette har store negative konsekvenser på både kort og lengre sikt. Vi har fått Statkraftskandalen.

Det helstatlige eide Statkraft ønsket å satse på offshore utbygging av fornybar vindkraft i Nordsjøen og andre investeringer i miljøtiltak. Statkraft måtte vente lenge før regjeringen bestemte seg for å tilføre selskapet 10 milliarder i økt egenkapital slik at de kunne iverksette de nye prosjektene innen fornybar energi.

Så skjer det. For å få statsbudsjettet i balanse for 2016 blir Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om å ta tilbake fem av de ti milliardene Statkraft har fått i egenkapital. Statkraft varsler nå at de må vrake vindkraftprosjektene i Nordsjøen og prosjekter i Storbritannia som ligger an til å bli meget lønnsomme. Dette finner nok private aktører ut, håper regjeringen, og stoler på markedskreftene.

Statkraft har alt brukt 900 millioner kroner på å forberede to store investeringer. Nå må de trekke seg ut. Regjeringens eierskapsstyring betyr 900 millioner ut av vinduet - og miljøet taper enda mer. De rister nok oppgitt på hodet i Statkraft over sin eier i disse dager - etter Paris-avtalen med god grunn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer