Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Grønn regjeringsskandale

De rister nok oppgitt på hodet i Statkraft over sin eier i disse dager.

REGJERINGEN: Vår blåblå regjering tror ideologisk blindt på at markedsmekanismer skal løse klimakrisen og skape fornybar energi, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REGJERINGEN: Vår blåblå regjering tror ideologisk blindt på at markedsmekanismer skal løse klimakrisen og skape fornybar energi, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Vår blåblå regjering tror ideologisk blindt på at markedsmekanismer skal løse klimakrisen og skape fornybar energi. Direkte statlige inngrep og investeringer i miljøtiltak skal forbli ubetydelige og perifere. Dette har store negative konsekvenser på både kort og lengre sikt. Vi har fått Statkraftskandalen.

Det helstatlige eide Statkraft ønsket å satse på offshore utbygging av fornybar vindkraft i Nordsjøen og andre investeringer i miljøtiltak. Statkraft måtte vente lenge før regjeringen bestemte seg for å tilføre selskapet 10 milliarder i økt egenkapital slik at de kunne iverksette de nye prosjektene innen fornybar energi.

Så skjer det. For å få statsbudsjettet i balanse for 2016 blir Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om å ta tilbake fem av de ti milliardene Statkraft har fått i egenkapital. Statkraft varsler nå at de må vrake vindkraftprosjektene i Nordsjøen og prosjekter i Storbritannia som ligger an til å bli meget lønnsomme. Dette finner nok private aktører ut, håper regjeringen, og stoler på markedskreftene.

Statkraft har alt brukt 900 millioner kroner på å forberede to store investeringer. Nå må de trekke seg ut. Regjeringens eierskapsstyring betyr 900 millioner ut av vinduet - og miljøet taper enda mer. De rister nok oppgitt på hodet i Statkraft over sin eier i disse dager - etter Paris-avtalen med god grunn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media