Anmeldelse: Olga Tokarczuc, Før plogen din over de dødes knokler

Grønn terror i nobelprisroman

Den ferske nobelprisvinneren Olga Tokarczuc har skrevet en fascinerende roman om grønn hevn.

NOBELPRIS: Polske Olga Tokarczuk er en av årets to nye mottakere av nobelprisen i litteratur. Nå er en av hennes romaner oversatt til norsk. Foto: NTB SCANPIX
NOBELPRIS: Polske Olga Tokarczuk er en av årets to nye mottakere av nobelprisen i litteratur. Nå er en av hennes romaner oversatt til norsk. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sentrum for denne fascinerende polske romanen møter vi Janina Duszejko, en kvinne i stadig mer intens krig med omgivelsene. Hun har mange lidelser, liker ikke sitt eget navn og prøver å finne mønstre og sammenhenger på egen hånd, på tvers av den rådende konsensusen i nærmiljøet.

Janina mener at planetenes bevegelser ut og inn av «hus» skal kunne forklare alt, men selv om hun hardnakket samler data og gjør beregninger av horoskopene, virker det ikke som de gir henne særlig hjelp. Det blir en fåfengt famling, og troen på stjernenes mening får i boka karakter av både vemodig parodi og et fortvilet rop om hjelp i mørket.

Jegernes evangelium

Landskapet boka befinner seg i, sørvest i landet ved grensa mot Tsjekkia, er en høyslette med spredt bebyggelse. Husene brukes for det meste i ferier, og utenom sesongen passer Janina de andres hus. Det er mye vinter der. Terrenget er egnet for jakt, med jakttårn – som i boka sarkastisk kalles «prekestoler» – på strategiske steder. Disse prekestolene er et snedig frampek mot et klimaks i boka, der Janina utfordrer «jaktpresten» som preker jegernes evangelium i kirken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer