Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klimaendringer

«Grønn» Trump lytter?

Er verdens fremste klima-fornekter, Donald Trump, på glid? Presset av velgere som erfarer klimaendringer?

EN LYTTER?: Donald Trump tar signaler? Foto: AFP / NTB Scanpix
EN LYTTER?: Donald Trump tar signaler? Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er faktisk legitimt å stille spørsmålene etter at den amerikanske presidenten i forrige uke snakket om klima, og blant annet sa at USA har noe av verdens reneste vann. Og da han omtalte Parisavtalen om klima, som Trump har meldt USA ut av, var det ikke på en måte som prøvde å latterliggjøre klimamålene i avtalen. Nei, det var for å fortelle at USA gjør det mye bedre. Om utslipp av klimagasser, sa Trump:

- Hver eneste en av underskriverne av klimaavtalen i Paris ligger bak USA, sa Trump.

Trumps påstand er sludder, for i motsetning til mange av landene som har forpliktet seg til Parisavtalen, og som nå senker sine klimagass utslipp, så økte USA sitt utslipp av klimagasser også i fjor. Og Trump kom ikke inn på det avgjørende spørsmålet om klimagassene er menneskeskapte.

Men bare det at han omtalte administrasjonens påståtte suksess når det gjelder rent vann og klimagasser er en taktendring for en president som tidligere har omtalt klimaendringene for en «bløff» funnet på av kineserne, og systematisk undergraver funnene til den amerikanske regjeringens egne klimaforskere. Trump har dessuten oppjustert utslippsgrenser for å legge til rette for fortsatt drift av kullgruver. Og som noe av de mer kuriøse tiltakene for å stanse en grønn politikk, så har han påstått at man får kreft av turbinene i vindmøller, hvis man er i nærheten av dem, ifølge Time.

Men velgerne kjøper ikke lenger klimafornektelse, heller ikke i USA. Og trolig aller viktigst for Donald Trump, de kjøper det ikke i helt sentrale vippestater, som kan komme til å avgjøre presidentvalget i november 2020. En meningsmåling gjort av Washington Post - ABC News viser at 62 prosent av USAs velgere er uenige med måten presidenten håndterer klimaendringer på. Og mer enn halvparten av velgerne sier at spørsmålet er viktig, eller et av de viktigste spørsmålene for dem. Dessuten, hver sjuende amerikaner skjønner at klimaendring faktisk foregår, ifølge en undersøkelse fra Yale University og George Mason University. Trumps klima-fornektelse er altså på kraftig kollisjonskurs med det amerikanske folk.

Og sånn blir man ikke gjenvalgt som president. Særlig kan det være kritisk for Trump at helt sentrale vippestater, stater som Trump så vidt vant i 2016, og som like gjerne kunne gått til demokratene, opplever konsekvenser av klimaendringene. Florida var en stat som Trump vant med bare 1,2 prosent flere stemmer enn demokraten Hillary Clinton i 2016. Der er det økonomiske tyngdepunktet Miami i ferd med å forsvinne i havet på grunn av menneskeskapte klimaendringer, og dette for Miamis innbyggeres sørgelige faktum er selvsagt noe som både engasjerer og kan mobilisere dem i et valg. I Florida var den nyvalgte republikanske guvernørens første embetsgjerning å lansere et program til 2, 5 milliarder dollar for å bekjempe giftig algevekst i havet, og renske opp i Everglades nasjonalpark. Det er uttrykk for at grønn politikk selger, også i det republikanske USA.

I en annen vippestat, Iowa, har bøndene opplevd sviktende avlinger på grunn av både tørke og flom. Og også Michigan og Wisconsin, som Trump så vidt vant, har opplevd negative konsekvenser av klimaendringene.

Dette betyr ikke at Donald Trump har blitt «grønn», eller har tenkt å endre sin holdning til menneskeskapte klimaendringer eller Parisavtalen. Men det kan bety at han i denne saken er tvunget til å legge øret til marken, og lytte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!