Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

ACER:

Grønn Ungdom bagatelliserer suverenitetsavståelse

Hva blir det neste etter ACER? Har folkeavstemningen blitt ugyldiggjort? Er vi i praksis med i EU?

HAR SKAPT DEBATT: Det europeiske energibyrået ACER. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
HAR SKAPT DEBATT: Det europeiske energibyrået ACER. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke skrev Rauand Ismail fra Grønn Ungdom at «Vi kan bruke samarbeidet i 3. energimarkedspakke til å styrke bevaringen av norsk natur og legge til rette for klimagunstig industri. Derfor bør vi si ja til mer – ikke mindre – samarbeid med Europa.»

Å bortforklare suverenitetsavgivelse som god klimapolitikk vitner til lav viten om hva ACER handler om.

Vi står overfor et grønt skifte som gjør oss avhengig av å sikre fremtidige norske arbeidsplasser innenfor denne sektoren. For å få til dette må vi legge til rette for norsk næring som foredler overskuddet fra vår fornybare energiressurs og produserer klimavennlige produkter.

Slik bortfaller Ismails argument om at klimagunstig industri forutsetter at vi tilslutter oss ACER. Hvordan kan en grunnlovsstridig overføring av råderett tjene vår industri?

Det finnes faglig motstand som uttrykker en bekymring for en slik suverenitetsavståelse.

Utsagnet til Justisdepartementets lovavdeling er dessuten problematisk. Deres korte og nærmest manglende begrunnelse for hvorfor de mener ei slik maktoverføring ikke er grunnlovsstridig, er i seg selv nok til å så tvil om beslutningen er godt gjennomtenkt.

Hadde denne unionen handlet om at Norge inngår samarbeid og dermed får plikter som stat, ville det vært forståelig at det ikke er snakk om maktoverføring i ordets forstand. Men i denne situasjonen vil det være et organ i statsapparatet som kommer til å bli bundet av overnasjonale styresmakter istedenfor norske.

Til slutt noen spørsmål. Hva skjedde med vårt nei til EU? Vi stemte verken for EØS eller ACER. Vår folkevilje har blitt trampet på.

Hva blir det neste etter ACER? Har folkeavstemningen blitt ugyldiggjort? Er vi i praksis med i EU?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!