Foto: Paul Kleiven / Scanpix
Foto: Paul Kleiven / Scanpix Vis mer

LEDER

Kraftkabler:

Grønne kraftkabler

Utbygging av kraftkabler til Europa er noe så viktig som lønnsomme, klimavennlige investeringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Markedet for overskuddet av norsk kraft blir stadig større. Det er ikke bare populært. Mandag denne uka kunne man lese i Klassekampen at en rekke miljø- og friluftsorganisasjoner ber politikerne sette bremsene på for nye kraftkabler til utlandet. Motstanden kommer i kjølvannet av at Statnett er i ferd med å bygge nye kraftkabler til Tyskland og England, som skal stå ferdig i henholdsvis 2019 og 2021.

I tillegg har det private selskapet NorthConnect søkt NVE om konsesjon til å bygge en tredje, til Skottland, med planlagt byggestart i 2019. NorthConnect er for ordens skyld ikke mer privat enn at det er et samarbeid mellom de fylkeskommunale selskapene Agder Energi, Lyse og E-CO Energi og Vattenfall, eid av den svenske stat.

Konkret foreslår miljøorganisasjonene, med Naturvernforbundet i spissen, at myndighetene skal si nei til NorthConnects konsesjonssøknad og stoppe byggingen av Statnetts Englands-kabel. Det vil være å sette bremsen på for viktige klimatiltak, som gir konkrete utslippskutt.

Både Storbritannia og Tyskland har fortsatt en langt dyrere og skitnere energimiks enn oss. Når Norge kan tilby ren overskuddsstrøm billigere, begrenser det etterspørsel etter fossil energi og kutter utslipp. Kablene er forventet å kutte utslippene i Europa med flere millioner tonn CO₂.

Det er heller ikke den eneste fordelen. I takt med overgangen til et utslippsfritt kraftsystem, drevet av et større innslag av ikke-regulerbare, fornybare energikilder, blir forsyningssikkerhet og muligheten for å utveksle strøm viktigere. Slik gjør norske kraftkabler det enklere å bygge ut fornybar kraft i Europa.

Organisasjonene bak protestene er bekymret for at muligheten til å selge denne overskuddsstrømmen skal føre til mer av såkalt effektkjøring, som fører til raske endringer i vannstanden i vassdrag og elver, noe som kan gå utover dyr- og planteliv.

Dagbladet deler ambisjonen om å begrense skadene ved effektkjøring, men å blokkere krafteksport er ikke måten å gjøre det på. Fokus bør heller rettes mot hvordan vi kan utbedre vassdragene for å redusere skadene ved effektkjøring, og om de bør reguleres strengere.

Utbygging av kraftkabler til Europa er noe så viktig som lønnsomme, klimavennlige investeringer, og tar oss videre mot framtidas utslippsfrie kraftsystem. Disse bør ikke stoppes, enten det er kraftkrevende industri eller miljø- og friluftsorganisasjoner som protesterer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer