DEBATT

Reiserådene:

Grønt betyr ikke trygt

Åpne grenser betyr svært mye høyere risiko.

GRØNNE LAND: Feriereiser er vanskelig å forsvare, også til grønne land, skriver artikkelforfatteren. Her fra en strand i Marseille i Frankrike denne uka. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
GRØNNE LAND: Feriereiser er vanskelig å forsvare, også til grønne land, skriver artikkelforfatteren. Her fra en strand i Marseille i Frankrike denne uka. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge kan risikere å miste kontrollen på grunn av feriereisende som uvitende bringer smitte fra utlandet. Folk må forstå at utenlandsreiser er forbundet med økt risiko for smittespredning, også reiser til såkalt grønne land.

Åpne grenser betyr svært mye høyere risiko for oss alle i tiden som kommer.

God informasjon og kunnskap om koronavirusets egenskaper er viktige verktøy i kampen mot smittespredning. At vi har lyktes med dette, er en viktig grunn til at Norge har klart seg så bra hittil i denne pandemien. Med strenge tiltak i vår klarte vi sammen å fjerne mesteparten av den frie smitten.

Det har vi alle hatt glede av, gjennom en lang periode der vi har kunnet senke skuldrene og bevege oss relativt fritt innenlands uten særlig risiko.

Men i sommer har regjeringen også åpnet for utenlandsreiser. Det er et sjansespill, for svært få andre land har klart å få like god kontroll på smittespredningen som Norge.

Grensen for å få status som «grønt» land er 20 per 100 000 totalt over to uker. Dette er omtrent ti ganger det nivået vi har hatt i Norge. Siden koronaviruset ofte spres i klynger, kan det derfor være enda mye høyere smittespredning i enkelte områder, og landet kan fortsatt kvalifisere som «grønt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer