OMSTILLING: Miljøpartiet De Grønne ønsker en planmessig omstilling av oljesektoren over en tjueårsperiode.
OMSTILLING: Miljøpartiet De Grønne ønsker en planmessig omstilling av oljesektoren over en tjueårsperiode.Vis mer

Grønt, ikke svart gull

Norsk Olje & Gass later som om klimamålene i Parisavtalen ikke eksisterer. Det er et svært risikabelt veddemål med Norges sparepenger og vårt felles livsgrunnlag.

Meninger

Harald Nyplan i Norsk Olje & Gass mener (27. mai) at Dagbladet ikke burde lytte til råd fra «skatteeksperten Rasmus Hansson». Det er bare det at rådene ikke er fra De Grønne, men fra det internasjonale pengefondet (IMF).

IMF, som ikke først og fremst er kjent for miljøengasjement, advarer i sin siste rapport mot at Norge har gjort seg altfor avhengig av én enkelt næring. Risikoen forsterkes av utsikter til lav oljepris og høye kostnader, som framtvinger stadig mer automatisering og dermed færre arbeidsplasser. Noe nytt oljeeventyr blir det derfor neppe av mer oljeleting i Barentshavet, som regjeringen nylig åpnet for.

Norsk oljeindustri subsidieres massivt med våre skattepenger. IMF allerede har bekreftet dette: Leterefusjonsordninga kan regnes som subsidier. I tillegg har næringa svært gunstige avskrivningsregler og særfradrag. Ingen andre næringer i Norge kan drømme om slik fordeler. Selvsagt påvirker dette investeringsvalg og teknologiutvikling. De 21 milliardene i redusert skatt som vi årlig bruker til oljesubsidier bør heller brukes til å bygge opp de grønne, framtidsrettede næringene.

Paradokset oljenæringa og det politiske Norge må ta innover seg er dette: Det samme stortingsflertallet som fortsetter å gi oljebransjen subsidier og åpner for mer oljeboring i nord - Ap, Høyre og Frp - har samtidig forpliktet seg til å jobbe politisk for at oljeetterspørselen skal synke ved å signere klimaavtalen i Paris.

De Grønne foreslår ikke å sette 200000 menn og kvinner på gata i morgen. Vi vil ha en planmessig omstilling av oljesektoren over en tjueårsperiode. Slik knesettes et utvetydig mål, som sikrer forutsigbarhet og tid til omstilling for oljenæringa og dens underleverandører.

Samtidig må vi satse mer på ny teknologi og bedre utnyttelse av Norges fantastiske ikke-fossile naturressurser som kan ta oss ut av den stadig mer risikable oljeavhengigheten. Det grønne skifte kommer ikke av seg selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.