Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EUs tredje energimarkedspakke:

Grønt ja til ACER

Vi kan ikke løse miljøproblemer alene. Jeg er stolt over at MDG representerer det progressive ja til europeisk energisamarbeid – til det beste for vår planet.

KLIMASAMARBEID: Mens EU har kuttet sine utslipp betydelig siden 1990 har Norge økt sine. Det er riktig av Norge å ta del i et internasjonalt samarbeid for fornybar energi, selv om det innebærer å avstå makt, skriver artikkelforfatten. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
KLIMASAMARBEID: Mens EU har kuttet sine utslipp betydelig siden 1990 har Norge økt sine. Det er riktig av Norge å ta del i et internasjonalt samarbeid for fornybar energi, selv om det innebærer å avstå makt, skriver artikkelforfatten. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det er syv år siden jeg for første gang stemte MDG. Før De Grønne ble et reelt alternativ, stemte jeg som regel SV, om enn med en noe ubehagelig følelse av at det var noe litt nærsynt og dogmatisk med den tradisjonelle venstresiden. Debatten om EUs tredje energimarkedspakke har for meg vært et bevis på at jeg har kommet hjem i MDG.

Motstanden mot ACER er stor i Rødt, SV, Senterpartiet og langt inn i Ap, selv om sistnevnte heldigvis har landet på ja. Det er ikke så ofte MDG går sammen med høyresiden. Forklaringen er en høyreside som for tiden preges av kortsiktig populisme – det er ikke noe konservativt ved å la naturen ødelegges. Men i saken om ACER har de borgerlige landet på miljøets side.

Vi kan ikke løse miljøproblemer alene. Norge er dessuten sinker. Mens EU har kuttet sine utslipp betydelig siden 1990 har Norge økt sine.

Det er riktig av Norge å ta del i et internasjonalt samarbeid for fornybar energi, selv om det innebærer å avstå makt. Kjernen i alt forpliktende samarbeid – fra ekteskap til handelsavtaler – er at man går inn på noen spilleregler som man ikke unilateralt kan forandre på senere.

Det kreves mot for et lite parti å ta side med en borgerlig regjering, og gå på tvers av kravene til fagbevegelsen, interesseorganisasjoner og partier man ofte stemmer sammen med. Heldigvis taler de fleste miljøorganisasjonene i likhet med MDG fornuftens stemme: Skal vi redde verdens miljø trenger vi mer overnasjonalt samarbeid.

For meg har denne saken vært en bekreftelse på at jeg har blitt med i et parti som tar selvstendige valg og ikke er redd for å være kontroversielle.

Jeg er stolt over at lille MDG og min mann på tinget, Per Espen Stoknes, representerer det progressive ja til europeisk energisamarbeid – til det beste for vår planet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling