DEBATT

EUs tredje energimarkedspakke:

Grønt ja til ACER

Vi kan ikke løse miljøproblemer alene. Jeg er stolt over at MDG representerer det progressive ja til europeisk energisamarbeid – til det beste for vår planet.

KLIMASAMARBEID: Mens EU har kuttet sine utslipp betydelig siden 1990 har Norge økt sine. Det er riktig av Norge å ta del i et internasjonalt samarbeid for fornybar energi, selv om det innebærer å avstå makt, skriver artikkelforfatten. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
KLIMASAMARBEID: Mens EU har kuttet sine utslipp betydelig siden 1990 har Norge økt sine. Det er riktig av Norge å ta del i et internasjonalt samarbeid for fornybar energi, selv om det innebærer å avstå makt, skriver artikkelforfatten. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er syv år siden jeg for første gang stemte MDG. Før De Grønne ble et reelt alternativ, stemte jeg som regel SV, om enn med en noe ubehagelig følelse av at det var noe litt nærsynt og dogmatisk med den tradisjonelle venstresiden. Debatten om EUs tredje energimarkedspakke har for meg vært et bevis på at jeg har kommet hjem i MDG.

Motstanden mot ACER er stor i Rødt, SV, Senterpartiet og langt inn i Ap, selv om sistnevnte heldigvis har landet på ja. Det er ikke så ofte MDG går sammen med høyresiden. Forklaringen er en høyreside som for tiden preges av kortsiktig populisme – det er ikke noe konservativt ved å la naturen ødelegges. Men i saken om ACER har de borgerlige landet på miljøets side.

Vi kan ikke løse miljøproblemer alene. Norge er dessuten sinker. Mens EU har kuttet sine utslipp betydelig siden 1990 har Norge økt sine.

Det er riktig av Norge å ta del i et internasjonalt samarbeid for fornybar energi, selv om det innebærer å avstå makt. Kjernen i alt forpliktende samarbeid – fra ekteskap til handelsavtaler – er at man går inn på noen spilleregler som man ikke unilateralt kan forandre på senere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer