Grønt lys for DAB-utbygging

Vil slukke FM-båndet i 2014.

• Sjekk om det er dekning for DAB-radio der du bor her.

• Sjekk hva NRK skriver om hva som er mulig på DAB.

(Dagbladet.no): Arbeidsgruppen som ble oppnevnt av Kultur- og kirkedeparementet for å utrede en mulig overgang til digital radio, anbefaler å slukke FM-båndet i 2014.

- Arbeidsgruppen mener at digital radio er en forutsetning for å opprettholde radioens posisjon i konkurransen mot andre medier, gi gode betingelser for allmennkringkasting og et økt innholdstilbud til befolkningen, heter det i rapporten som ble overlevert kulturminister Trond Giske i morges.

Økonomisk lurt

Årsaken til ønsket er ifølge arbeidsgruppen at digitale sendinger gir plass til flere kanaler, nytt tilleggsinnhold og nye tjenester, skriver Medietilsynet, som har vært sekretariat for arbeidsgruppen.

Også fra et samfunnsøkonomisk ståsted mener arbeidsgruppen at det er fornuftig å skifte ut FM-senderne i løpet av de nærmeste årene.

Mange av FM-senderne må byttes ut i løpet av kort tid, og i stedet for å investere i nye anbefaler gruppen at myndighetene satser på DAB.

DAB-RADIO TIL FOLKET: Arbeidsgruppen for digital radio vil slukke FM-båndet i 2014. Denne DAB-modellen fra JVC tar også inn FM-sendinger dersom du skulle forville deg ut et sted uten dekning for DAB.
DAB-RADIO TIL FOLKET: Arbeidsgruppen for digital radio vil slukke FM-båndet i 2014. Denne DAB-modellen fra JVC tar også inn FM-sendinger dersom du skulle forville deg ut et sted uten dekning for DAB. Vis mer

- Arbeidsgruppen konkluderer med at DAB vil være den klart mest fleksible og økonomiske hovedplattformen for digitalradio i Norge. Det er videre bare kringkasting over bakkesendernett som kan gi universell og fri tilgjengelighet og full mobil dekning. Andre plattformer vil komplettere DAB og sammen utgjøre digital radiodistribusjon, heter det i meldingen fra Medietilsynet.

Svensk nei

Også i Sverige anbefalte arbeidsgruppen som var oppnevnt av regjeringen å bygge ut DAB-nettet.

Men i forrige uke sa kulturminister Leif Pagrotsky nei.

Regjeringen begrunnet sitt nei med at svenskene da måtte kaste 30-40 millioner radioapparater som ikke lenger ville fungert. Man ønsket heller ikke å ta kostnadene med å kjøre begge nettene parallelt, skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges Radio hadde allerede før kulturministerens nei satset 400 millioner kroner på prosjektet.

Forbrukerrådet advarer

Salg av DAB-radioer har tatt av de siste månedene.

Ifølge forsiktige anslag fra i sommer vil det være solgt over 20.000 DAB-radioer i år.

Men Forbrukerrådet maner ifølge Dagsavisen til forsiktighet.

- Folk bør være forsiktige når de kjøper DAB. Pass på at du har dekning der du bor før du kjøper, sier Lars Grøndal i Forbrukerrådet til avisen.

Les hele rapporten fra arbeidsgruppen for digital radio her

IVRER FOR DAB: Radiosjef Øyvind Vasaasen har representert NRK i arbeidsgruppen.