Grønt lys for DAB-utbygging

Vil slukke FM-båndet i 2014.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Sjekk om det er dekning for DAB-radio der du bor her.

Fakta om DAB

Til forskjell fra FM som distribueres med analoge signaler, distribueres DAB digitalt.

NRK sender høyest kvalitet på Alltid Klassisk med 192 kilobit dataoverføring, mens Alltid Nyheter sendes analogt med 64 kilobit i sekundet.

EE-bransjen anslo i sommer at det vil bli solgt 20.000 DAB-radioer i år, noe som regnes som et gjennombrudd for digital distribusjon av radio.

I England er det DAB-radioer som er mest etterspurt. FM-radioer selges fremdeles, men da gjerne som et biprodukt som følger med når du kjøper annen elektronikk.

Via DAB kan du også distribuere tekst, bilder og video. Du vil se hvilken låt som spilles på din radio, og det kommer nå DAB-radioer med mulighet til å spole tilbake og radioer med opptaksmuligheter.

Du slipper å stille inn kanalene. Radioen finner dem automatisk, noe som gjør radioen langt enklere å betjene enn dagens FM-radioer. Du velger fra en liste i displayet.

70 prosent av befolkningen kan ta inn DAB i dag, og neste år skal 80 prosent ha tilgang.

• Sjekk hva NRK skriver om hva som er mulig på DAB.

(Dagbladet.no): Arbeidsgruppen som ble oppnevnt av Kultur- og kirkedeparementet for å utrede en mulig overgang til digital radio, anbefaler å slukke FM-båndet i 2014.

- Arbeidsgruppen mener at digital radio er en forutsetning for å opprettholde radioens posisjon i konkurransen mot andre medier, gi gode betingelser for allmennkringkasting og et økt innholdstilbud til befolkningen, heter det i rapporten som ble overlevert kulturminister Trond Giske i morges.

Økonomisk lurt

Årsaken til ønsket er ifølge arbeidsgruppen at digitale sendinger gir plass til flere kanaler, nytt tilleggsinnhold og nye tjenester, skriver Medietilsynet, som har vært sekretariat for arbeidsgruppen.

Også fra et samfunnsøkonomisk ståsted mener arbeidsgruppen at det er fornuftig å skifte ut FM-senderne i løpet av de nærmeste årene.

Mange av FM-senderne må byttes ut i løpet av kort tid, og i stedet for å investere i nye anbefaler gruppen at myndighetene satser på DAB.

DAB-RADIO TIL FOLKET: Arbeidsgruppen for digital radio vil slukke FM-båndet i 2014. Denne DAB-modellen fra JVC tar også inn FM-sendinger dersom du skulle forville deg ut et sted uten dekning for DAB.
DAB-RADIO TIL FOLKET: Arbeidsgruppen for digital radio vil slukke FM-båndet i 2014. Denne DAB-modellen fra JVC tar også inn FM-sendinger dersom du skulle forville deg ut et sted uten dekning for DAB. Vis mer

- Arbeidsgruppen konkluderer med at DAB vil være den klart mest fleksible og økonomiske hovedplattformen for digitalradio i Norge. Det er videre bare kringkasting over bakkesendernett som kan gi universell og fri tilgjengelighet og full mobil dekning. Andre plattformer vil komplettere DAB og sammen utgjøre digital radiodistribusjon, heter det i meldingen fra Medietilsynet.

Svensk nei

Også i Sverige anbefalte arbeidsgruppen som var oppnevnt av regjeringen å bygge ut DAB-nettet.

Men i forrige uke sa kulturminister Leif Pagrotsky nei.

Regjeringen begrunnet sitt nei med at svenskene da måtte kaste 30-40 millioner radioapparater som ikke lenger ville fungert. Man ønsket heller ikke å ta kostnadene med å kjøre begge nettene parallelt, skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges Radio hadde allerede før kulturministerens nei satset 400 millioner kroner på prosjektet.

Forbrukerrådet advarer

Salg av DAB-radioer har tatt av de siste månedene.

Ifølge forsiktige anslag fra i sommer vil det være solgt over 20.000 DAB-radioer i år.

Men Forbrukerrådet maner ifølge Dagsavisen til forsiktighet.

- Folk bør være forsiktige når de kjøper DAB. Pass på at du har dekning der du bor før du kjøper, sier Lars Grøndal i Forbrukerrådet til avisen.

Les hele rapporten fra arbeidsgruppen for digital radio her

IVRER FOR DAB: Radiosjef Øyvind Vasaasen har representert NRK i arbeidsgruppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer