Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klima

Grønt skifte krever god bunnlinje og kompetanseløft

Det grønne skiftet vil gi store endringer i arbeidslivet. Å satse på kompetansepåfyll til ansatte gjør virksomheter bedre rustet.

ÅRSKONFERANSEN: – Det blir ingen grønn omstilling med rød bunnlinje, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum i forrige uke. Foto: Morten Uglum / Aftenposten / NTB Scanpix
ÅRSKONFERANSEN: – Det blir ingen grønn omstilling med rød bunnlinje, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum i forrige uke. Foto: Morten Uglum / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Klimapolitikken kommer til å forandre norsk næringsliv, sa statsminister Erna Solberg på NHOs nylig avholdte årskonferanse. Det blir ingen grønn omstilling med rød bunnlinje, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Vi vet at det verken blir grønt skifte eller endring på bunnlinja om det ikke satses mer på kompetanseutvikling.

DIREKTØR: Gina Lund.
DIREKTØR: Gina Lund. Vis mer

Norges velferd avhenger av at flest mulig er sysselsatt, og at vi fortløpende klarer å produsere den kompetansen virksomhetene trenger. Regjeringen har sammen med partene i arbeidslivet, frivilligheten og Sametinget tatt et felles løft for å utvikle en nasjonal kompetansepolitisk strategi. Strategien lanseres i februar og vil gi retning til det videre arbeidet med omstilling og utvikling av kompetansen norsk arbeidsliv vil trenge i framtida.

Det grønne skiftet gjør at utviklingen av nye produkter, produksjonsprosesser og digitaliseringen av arbeidsoppgaver øker raskt. Dette medfører høyere krav til rapportering og skriftlig dokumentasjon i norsk arbeidsliv. Nyutdannede, som utgjør i underkant av tre prosent av arbeidsstyrken til enhver tid, er ikke nok til å fylle kompetansegapet som kan oppstå.

Arbeidsgivere må legge til rette for å videreutvikle kompetansen til den eksisterende arbeidsstyrken. Dette må skje på jobben.

Opplæringen på jobben må treffe både bedriftens og medarbeidernes behov. Kompetanseframskrivinger viser at det fortsatt vil være etterspørsel etter arbeidskraft med høyere utdanning og fagbrev.

Fleksible opplæringsløsninger for voksne er derfor viktig, og Kompetanse Norge ønsker en modell der arbeidsplassen fungerer som læringsarena ved at ufaglærte kan ta fagbrev på jobben, med lønn.

I 1935 var gjennomsnittlig levetid for en bedrift 90 år. I Norge lever nå virksomheter i gjennomsnitt i 15 år. De setter i seg selv store krav til fornyelse av kompetanse. Mange virksomheter har allerede investert i opplæring av sine ansatte, men Norges velferd er avhengig av at opplæring i arbeidslivet utnyttes enda bedre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media