Grønt Statoil

Ingress

Meninger

Næringslivslederen Terje Osmundsen - tidligere Unge Høyre-leder og personlig rådgiver for daværende statsminister Kåre Willoch, lufter interessante tanker om Statoils videre utvikling i et intervju med Klassekampen. Han mener det er feil å starte med en diskusjon om hvor mye staten skal eie i Statoil, og at vi først må bestemme oss for hva vi vil med eierskapet i selskapet. Osmundsen, som i dag jobber som viseadministrerende direktør i solenergiselskapet Scatec Solar - har selvfølgelig et forslag: Han vil at Statoil skal utvikle en «grønn plan».

Osmundsen har et godt poeng. Statoils strategi i dag er å maksimere investeringene i ikke-fornybar energi - også hvis det krever jakt internasjonalt etter større ressurstilgang i konfliktfylte områder og med utvinning av for eksempel svært forurensende tjæresand. Det statlige eierskapet er dermed et veddemål mot den globale klimapolitikken. Vil vi bruke fellesskapets ressurser til dette?

Det er et veldig godt spørsmål. Osmundsen ser for seg flere løsninger: Staten kan stille krav om at selskapet balanserer sin portefølje med investeringer i fornybar energi. Eller: Staten kan selge seg ut, og investere i andre selskaper som er villige til å satse grønt. Og til sist: Statoil kan deles i to - én del som er nasjonal under statlig eierskap, og en del som er internasjonal og som står friere til å investere med høy risiko.For vår del tror vi det vil være mest gunstig å forandre kurs under et fortsatt statlig dominert eierskap - nettopp fordi det gir mulighet til å justere også ved en seinere anledning.

Det er verdt å minne om at staten allerede i dag eier Europas største produsent av fornybar energi, Statkraft. Partiene som skal forhandle om ny regjering har fornuftig nok ikke varslet noe nedsalg i dette selskapet. Det er viktig å utvikle Statkraft. Sikre god egenkapital slik at det blir i stand til satse på forskning og utvikling - som bør være en helt sentral oppgave for fornybar-giganten.Med ingenting står i veien for at også Statoil skal ta sitt miljøansvar på alvor. Da blir det kanskje et litt fattigere selskap på kort sikt, men også et selskap som vi - investorene - vil kunne ha glede av mye lengre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.