Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gros bok voktes som en juvel

Gro Harlem Brundtlands selvbiografi «Mitt liv» voktes som en kronjuvel i Gyldendal Norsk Forlag. Ikke noe skal lekke ut, ikke engang lanseringsdatoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlagsdirektør Geir Mork forklarer hemmeligholdet med ønsket om å styre en enorm pågang og likebehandle medier og bokhandlere. Boka kommer «en dag i november», heter det.

- Jeg har aldri vært borti maken til forhåndsinteresse for en bok, sier Mork til Dagbladet.
Han legger ikke skjul på at forlaget skjøt gullfuglen da Gro valgte å gi ut sin bok på Gyldendal. Mork vil ikke røpe opplaget, bare at etterspørselen fra bokhandlere er enorm.

Svært få personer har lest manuset, men blant disse er det både politiske med- og motspillere som har gitt synspunkter. Ifølge Mork har bare to- tre personer lest den endelige versjonen.

Ikke glad i hunder

Men Gro bruker en stor del av første bind til å fortelle om barndom og familieliv.
- Gro har vært med i rikspolitikken siden 1974. Nå får vi hennes versjon av hvordan det var der inne. Det har blitt en helstøpt og åpenhjertig politisk og personlig biografi, skrevet med sterkt kvinneblikk. Gro skriver åpent om seg selv som ung kvinne, som mor og familiemenneske. Intet pakkes inn i bomull. Gro er klar og tydelig. Dette er Gro i helfigur, sier forlagsdirektør Geir Mork.

Den eneste nyheten Mork vil røpe at at Gro ikke liker hunder!
- I boka forteller hun en del om bakgrunnen for det, sier Mork, som legger til at Gro kom godt ut av det med hans egen hund, Sokrates, da de møttes i forlagshuset.

Det stilles naturlig nok store forventninger til selvbiografien fra en politisk leder som har preget tre tiår av norsk politikk og samfunnsliv.

Da Gro gikk

Første bind på 490 sider handler om Gros liv fra fødselen og fram til 1986, da hun dannet sin andre regjering. Over femti sider av boka er viet en unik samling private bilder.
Gro starter fortellingen med regjeringsskiftet i fjor høst, da Gro overlot statsministerstolen til Thorbjørn Jagland og reiste til familiehytta på Mylla i Nordmarka sammen med sin mann Arne Olav Brundtland.

Deretter går hun tilbake til begynnelsen, til barndom og oppvekst hos Inga og Gudmund Harlem, og skriver seg kronologisk gjennom sitt private og politiske liv fram til regjeringsskiftet i 1986, da Kåre Willoch kastet kortene og Gro dannet «kvinneregjeringen».

Det betyr at vi i det første bindet får lese om Gros inntreden i rikspolitikken og den ikke helt lette vei opp til toppen i Arbeiderpartiet.

I boka forteller Gro sin egen versjon om spillet og kampen bak ulike vedtak og veivalg.

Ifølge forlagsdirektør Geir Mork inneholder boka små og store nyheter i alle faser av tidsperioden, også om regjeringsskiftet i fjor høst.

Skriver om Steen

Gro forteller om hvordan hun opplevde å bli kastet ut på dypt vann som fersk miljøvernminister i 1974, da hun måtte håndtere Bravo-ulykken i Nordsjøen. Hun ble raskt en populær statsråd, men opplevde også å bli motarbeidet innad i partiet.

På slutten av 70-tallet var Arbeiderpartiet i stor grad preget av det etter hvert anspente forholdet mellom partiformann Reiulf Steen og nestformann Gro Harlem Brundtland. De to ble først sett på som et politisk radarpar som samarbeidet godt. Men etter valgnatta 1979, da Gro måtte steppe inn for partilederen og forklare et elendig valgresultat, har Gro selv omtalt forholdet som «fullt brudd».

I boka «Maktkamp» antyder Reiulf Steen at Gro nærmest la an på ham ved en anledning. Da boka kom ut i 1989, kalte Gro Steen en «menneskelig tragedie».
I «Gift med Gro» har hennes mann Arne Olav Brundtland et eget kapittel om Reiulf Steen. Har skriver han om ryktene om et forhold mellom Reiulf og Gro som belastet familien.

Nå vil Gro fortelle sin versjon om denne bitre striden.
Gro har jobbet med boka siden hun gikk av som statsminister for vel ett år siden. Hun dro da rett fra regjeringskvartalet til familiehytta, hvor hun startet arbeidet. Helt fram til sommeren skrev Gro for hånd, men etter at hun fikk senebetennelse, har hun lest inn på diktafon.

Gro har helt siden studiedagene vært flittig til å notere, og har dermed hatt fyldige egne notater til hjelp.

Hjelp

Men for å bistå seg med researchen og faktainnsamlingen har hun engasjert tidligere statssekretær, nå Bonn-ambassadør, Morten Wetland i åtte måneder på heltid.

Også tidligere barne- og familieminister Grete Berget har hatt research-oppdrag, særlig på deler av partidebatten.

Men boka er helt og holdent skrevet av Gro, sier forlagsdirektør Geir Mork.

- Hvert ord er skrevet av Gro. Dette er hennes bok fra A til Å, sier han.

Gro Harlem Brundtlands
GULLFUGL: Forlagsdirektør Geir Mork med noen av høstens bokutgivelser på bordet. Men boka alle venter på, bind én av Gros selvbiografi, ligger ikke i bunken. Hemmeligholdet rundt bokas innhold og lanseringsdato er ekstremt.
Hele Norges coronakart