Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Grønt vendepunkt for kysten

Regjeringen gjør ikke det den burde for å skape nye arbeidsplasser.

HAVVIND: - Før jul fikk vi vite at Statkraft må trekke seg ut av en av Europas største havvindsatsinger. Det går på bekostning av spennende vindkraft, vannkraft og fjernvarmeprosjekter, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Norsk Hydros konsept for kraftproduksjon til havs, Hywind. Foto: Norsk Hydro
HAVVIND: - Før jul fikk vi vite at Statkraft må trekke seg ut av en av Europas største havvindsatsinger. Det går på bekostning av spennende vindkraft, vannkraft og fjernvarmeprosjekter, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Norsk Hydros konsept for kraftproduksjon til havs, Hywind. Foto: Norsk Hydro Vis mer
Meninger

Vi trenger grønne arbeidsplasser, ikke kutt i viktige fornybarsatsinger.

I forrige uke ble produktivitetsrapporten lagt fram for regjeringen. Den tegner et bekymringsfullt bilde av norsk økonomi: Oljeindustrien har blitt en gjøkunge som har dyttet konkurranseutsatte næringer ut av landet på grunn av skyhøyt kostnadsnivå. I mange år har vi sluppet unna krevende reformer og kostnadskutt. Nå blir vi innhentet av realitetene.

Resultatet ser vi på ledighetstallene. 93300 er registrert som helt arbeidsledige hos Nav ved utgangen av januar 2016. De som merker det mest akkurat nå er Rogaland og Agder-fylkene. Heldigvis melder SSB at ledigheten vil avta i løpet av året, men vi er fortsatt sårbare for endringer.

Før jul, like etter at regjeringen forhandlet fram ambisiøse klimamål i Paris, fikk vi vite at Statkraft må trekke seg ut av en av Europas største havvindsatsinger. I statsbudsjettet valgte regjeringen å ta ut utbytte fra selskapet, som i utgangspunktet skulle spares til investeringer. Det går på bekostning av spennende vindkraft, vannkraft og fjernvarmeprosjekter som kunne vært en del av det fornybarløftet vi trenger.

Regjeringen gjør ikke det den burde for å skape nye arbeidsplasser.

Mange av dem som sitter uten jobb nå er svært kompetente folk fra oljenæringa, motivert for å skape nytt arbeid og nye næringer, med ideer og løsninger for framtida. Vi må legge bedre til rette for at de skal lykkes.

Heller enn å subsidiere oljenæringen, vil vi bruke 8,5 milliarder på å drive fram nytt grønt næringsliv.

Norsk verftstindustri er i en særstilling i verden på grunn av lange skipsbyggertradisjoner, høy tillit mellom aktører og god infrastruktur, og kan spille en avgjørende rolle i denne satsingen.

Vi har et enormt havareal, et godt landbruk og fantastiske muligheter til å utvikle bioressurser og fornybar energi både på land og i havet.

Disse mulighetene må vi utnytte.

Vi må sette inn målrettede tiltak for å styrke bedrifter i den sårbare oppstartsfasen, som å gi rett til minstefradrag, redusere arbeidsgiveravgift og skape bedre sosiale sikkerhetsnett for selvstendig næringsdrivende.

Dette er skritt på veien for at ingeniører og andre som nå står uten jobb kan komme tilbake i arbeidslivet.

Vi trenger alle krefter i skiftet som kommer.