Grøss i rekordfart

«Villmark» er noe så sjeldent som en ekte norsk grøsserfilm. Det tok ikke mer enn et halvt år fra regissør Pål Øie fikk ideen til den var ferdig.

Selve filmen ble spilt inn i løpet av 24 dager i heftig vestlandsnatur i Kaupanger i Sogn, og er en av de første norske «billig»-filmene som nå kommer på kino. Premieren er fredag denne uka.

Med en totalpris på 8 millioner kroner er det likevel blitt en grøsser på rundt halvannen time, som ikke akkurat kan anbefales for de mest skvetne.

Manus underveis

«Villmark» er regissør Pål Øies spillefilmdebut. Fra før har han regissert en rekke kortfilmer og jobbet som produsent og manusforfatter. Manuset til «Villmark» har han skrevet i samarbeid med Christopher Grøndahl, og deler av det ble også til underveis - med innblanding fra skuespillerne Kristoffer Joner, Sam Sharma, Marko Kanic, Bjørn Floberg og svenske Eva Röse.

- Særlig Kristoffer blandet seg mye inn, sier Øie, som først ikke ville kalle filmen en grøsser.

- Men jeg innså til slutt at vi måtte kalle en spade for en spade, og akkurat nå har jeg en idé til en ny film i samme sjanger. Jeg ser faktisk for meg Kristoffer i den også.

- Men han har sagt han vil ha en pause fra filmjobbing?

- Ja da, men det blir en stund til, så vi får se, sier Øie.

Han er ikke redd for at filmen skal drukne i alle de norske spillefilmpremierene som er i år. Norsk film har et rekordår med rundt 20 premierer i år.

Lenker

Se filmens offisielle hjemmeside

Les mer om filmen på Filmweb

Jonny på visning

Og interessen for norsk film har vært bra blant kinopublikummet så langt i år. Helgas mest sette film i Norge var «Olsenbanden jr.», som hittil er sett av 134000. Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» er sett av 65000, og «Himmelfall», også den med Joner i hovedrollen, har gått nesten 4 måneder på kino siden premieren i oktober. Den er sett av 107000. Helgas norske premiere, «Jonny Vang», ble sett av 12500.

Hovedrolleinnehaver i «Jonny Vang» Aksel Hennie og regissør Jens Lien var nysgjerrige på Øies nye film. De orket ikke vente til premieren fredag, men dukket like godt opp på en pressevisning av «Villmark» i går.

PREMIEREKLARE: Hvis du ikke tåler å se blod, bør du ikke se «Villmark» med Sam Sharma, Kristoffer Joner og Marko Kanic.