GRETNE GAMLE GUBBER: Forfatteren Stephen King mener han har skrevet om menn som Trump flere ganger i ulike romaner. Foto: AFP / NTB Scanpix
GRETNE GAMLE GUBBER: Forfatteren Stephen King mener han har skrevet om menn som Trump flere ganger i ulike romaner. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Grøsserkongen Stephen King mener Donald Trump likner på to spesielt djevelske romankarakterer

Hamrer løs.

(Dagbladet): Han er mannen bak «The Shining» eller «Ondskapens hotell», og er verdenskjent for sine grøsser-romaner. Nå har den amerikanske forfatteren Stephen King sammenliknet Donald Trump med egne bokkarakterer.

Allerede i september i fjor, begynte King å tenke tanken på at Donald Trump ville vinne valget. I oktober var han nesten sikker.

- Jeg har skrevet om denne type menn før, skriver han i en artikkel i The Guardian.

- De begynner som en spøk, og ender som selvsentrerte folkevalgte.

En bibelselger

King har særlig to karakterer han mener kan sammenliknes med Trump. Den ene befinner seg i en roman som kom ut allerede i 1979, heter «The Dead Zone», «Mørke krefter» i den norske oversettelsen, og her dukker Greg Stillson opp.

Stillson går fra dør til dør og selger bibler med et talent for å prate. Han blir ledd av når han stiller som borgermesterkandidat i en liten by i New England, men han vinner. Han blir ledd av når han stiller som kandidat for Representantenes hus, men vinner der også.

I 1983 ble boka filmatisert med David Cronenberg som regissør og Martin Sheen i rollen som Stillson. Mannen som også siktet mot presidentembetet, med en fryktinngytende plan for framtida. Han skulle starte den tredje verdenskrig.

FORFATTEREN: Stephen King er kjent for sine grøsser-romaner. Foto: NTB Scanpix
FORFATTEREN: Stephen King er kjent for sine grøsser-romaner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ondskapsfull

Nestemann på lista selger biler, heter Big Jim Rennie og dukker opp i romanen «Under the Dome» fra 2009. Fire år seinere kom tv-serien med samme navn, basert på boka.

Rennie selger biler, og Stephen King har en tanke om at det å selge noe er et nøkkelord for å bli en suksessrik politiker.

Big Jim Rennie sitter også i bystyret da det lille samfunnet plutselig blir avskåret fra resten av verden. Rennie er en kjeltring, en sosiopat og absolutt ikke en mann å stole på i krisesituasjoner.

- På sitt beste er han inkompetent, på sitt verste direkte ondskapsfull, skriver King.