Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grøsserkongen Stephen King mener Donald Trump likner på to spesielt djevelske romankarakterer

Hamrer løs.

GRETNE GAMLE GUBBER: Forfatteren Stephen King mener han har skrevet om menn som Trump flere ganger i ulike romaner. Foto: AFP / NTB Scanpix
GRETNE GAMLE GUBBER: Forfatteren Stephen King mener han har skrevet om menn som Trump flere ganger i ulike romaner. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Han er mannen bak «The Shining» eller «Ondskapens hotell», og er verdenskjent for sine grøsser-romaner. Nå har den amerikanske forfatteren Stephen King sammenliknet Donald Trump med egne bokkarakterer.

Allerede i september i fjor, begynte King å tenke tanken på at Donald Trump ville vinne valget. I oktober var han nesten sikker.

- Jeg har skrevet om denne type menn før, skriver han i en artikkel i The Guardian.

- De begynner som en spøk, og ender som selvsentrerte folkevalgte.

En bibelselger

King har særlig to karakterer han mener kan sammenliknes med Trump. Den ene befinner seg i en roman som kom ut allerede i 1979, heter «The Dead Zone», «Mørke krefter» i den norske oversettelsen, og her dukker Greg Stillson opp.

Stillson går fra dør til dør og selger bibler med et talent for å prate. Han blir ledd av når han stiller som borgermesterkandidat i en liten by i New England, men han vinner. Han blir ledd av når han stiller som kandidat for Representantenes hus, men vinner der også.

I 1983 ble boka filmatisert med David Cronenberg som regissør og Martin Sheen i rollen som Stillson. Mannen som også siktet mot presidentembetet, med en fryktinngytende plan for framtida. Han skulle starte den tredje verdenskrig.

FORFATTEREN: Stephen King er kjent for sine grøsser-romaner. Foto: NTB Scanpix
FORFATTEREN: Stephen King er kjent for sine grøsser-romaner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ondskapsfull

Nestemann på lista selger biler, heter Big Jim Rennie og dukker opp i romanen «Under the Dome» fra 2009. Fire år seinere kom tv-serien med samme navn, basert på boka.

Rennie selger biler, og Stephen King har en tanke om at det å selge noe er et nøkkelord for å bli en suksessrik politiker.

Big Jim Rennie sitter også i bystyret da det lille samfunnet plutselig blir avskåret fra resten av verden. Rennie er en kjeltring, en sosiopat og absolutt ikke en mann å stole på i krisesituasjoner.

- På sitt beste er han inkompetent, på sitt verste direkte ondskapsfull, skriver King.