HADDE FÅTT INSTRUKSER: Ingrid Betancourt hadde gitt NRK beskjed om at hun ikke ville få spørsmål om tida i fangenskap. Det forteller IJs fagmedarbeider Erika Jahr (bak til venstre).
HADDE FÅTT INSTRUKSER: Ingrid Betancourt hadde gitt NRK beskjed om at hun ikke ville få spørsmål om tida i fangenskap. Det forteller IJs fagmedarbeider Erika Jahr (bak til venstre).Vis mer

Grosvold hadde fått beskjed om å ikke spørre

Hevder kvinnen som fulgte Betancourt.


Se hele NRK-intervjuet her

(Dagbladet.no): Da Ingrid Betancourt var på besøk i Norge i forrige uke, var det i regi av Institutt for journalistikk.

IJ hadde arrangert en konferanse om frie medier, der Betancourt var invitert som foredragsholder. Her holdt det tidligere gisselet blant annet en innledning om betydningen radiosendinger hadde for henne da hun satt i fangenskp.

Fagmedarbeider Erika Jahr fulgte Betancourt hele dagen, og også videre til Oslo for å gjøre intervjuet med Anne Grosvold seinere på kvelden. Jahr forteller at NRK hadde fått tydelig beskjed om hva hun ikke ønsket å snakke om under intervjuet med Grosvold.

- Stor påkjenning
- Både Grosvold og medarbeiderne rundt hadde fått denne beskjeden, sier Jahr til Dagbladet.no.

Hun forteller at dette hadde blitt fortalt både over telefon og på andre måter.

- Utgangspunktet var at hun ikke ønsket å snakke om tiden i fangenskap. Dette fordi hun hadde snakket så mye om det tidligere, og fordi det var en så stor påkjenning for henne, sier Jahr.

Hun ønsker ikke å kommentere om hun opplever at NRK brøt denne avtalen, eller om Betancourt var misforsnøyd med intervjuet i etterkant.

 

- Var mailet ut
Prosjektleder for «Grosvold», Marianne Torp Kierulf, benekter at de brøt premissene for intervjuet med Betancourt. NRK-medarbeideren forteller at det var et par ting de hadde fått beskjed om at Betancourt ikke ville snakke om. Disse temaene ble heller ikke berørt i intervjuet.

- Intervjuet var mailet ut til folkene rundt henne. Vi forbereder alltid gjestene våre på hva slags spørsmål som kommer, og dette var ikke noe unntak.  Hvis vi får tilbakemeldinger på at det er ting intervjuobjektet ikke vil bli spurt om, retter vi oss etter dette. Det kom ingen slik tilbakemelding i dette tilfellet, forteller Torp Kierulf.

NRK hadde ikke fått noe negativ respons på intervjuet før Dagbladets forside i dag.

- Tvert imot har vi fått utrolig mange positive tilbakemeldinger. Jeg forstår ikke at Dagbladet kan slå opp en bloggers mening på denne måten, sier prosjektlederen.

Må huske feil
Også Ingrid Betancourt var strålende fornøyd med intervjuet, påstår Torp Kierulf.

- Hun takket og klemte Anne Grosvold, og jeg fikk ikke noe inntrykk av at hun var misfornøyd på noen måte.

NRK-journalist Eva Nordlund, som jobbet med Betancourt-intervjuet, støtter Torp Kierulfs versjon. Det var hun som gjorde avtalen med Jahr.

- Her må hun huske feil. Jeg snakket med Jahr, blant annet da de var i bilen på vei til Marienlyst. Da var Jahr veldig opptatt av at Betancourt ønsket å snakke om Colombias framtid. Jeg svarte at «det må vi da få til», hvorpå jeg også spurte om det var spørsmål på lista som hun ønsket å reservere seg mot. Da var svaret «nei», sier Nordlund.

 

- Virket ikke opprørt
De andre gjestene på Grosvold fortalte til Dagbladet.no tidligere i dag at de ikke la merke til noen dårlig stemning i etterkant av intervjuet.

- Hun virket ikke opprørt på meg og jeg la heller ikke merke til noen dårlig stemning, sa Petter Ole Jakobsen, gründer og utviklingsdirektør i Vizrt.

Forlegger Øivind Arneberg, som gir ut Betancourts bok «Brev til mor» i Norge, var derimot svært misfornøyd med intervjuet.

- Jeg følte Grosvold nesten hånte Ingrid Betancourt i intervjuet. Hun respekterte ikke Betancourts ønske om å få slippe å snakke om de følelsesladde historiene. Betancourt ville fokusere på situasjonen i Colombia, men ble dyttet i en helt annen retning. Jeg ble litt kvalm av at Grosvold prøvde å presse ut følelser, og synes hun tråkket over noen naturlige linjer