Grosvold lager nytt NRK-program

Sammen med Ronny, uten Nils.

||| Etter fire sesonger bak skrivepulten skal Anne Grosvold ut av studiostolen og over i en mindre statisk programlederrolle. Sammen med Ronny Kristoffersen, som er kjent fra blant annet «Nils og Ronny», skal hun ut på tur og møte mennesker fra hele verden.

- Vi er i gang med innspillingen av programmet, men mulighetene har så langt vært begrenset fordi jeg har vært opptatt med «Grosvold». Likevel klarte vi å klemme inn en tur til Zanzibar mellom to «Grosvold-»sendinger. Flyturen tar om lag 22 timer hver vei, så det var litt hektisk, ler Anne Grosvold.

Tett på
Ideen til det nye programmet ble skapt da de fotfulgte Jan Egeland en hel dag i FN-bygningen i New York under tsunamien i 2004. Nå vil de komme tett innpå flere mennesker som har et enormt engasjement og en spesiell historie å fortelle. Alle navnene er ikke klare ennå, men ønskelista er lang.

- Det vil være noen som er kjente og noen som ikke er så kjente. Men berømtheter er ikke interessante her, sier Grosvold, og blir supplert av makkeren.

- Det skal være lystbetont. Vi skal gå inn i situasjoner der folk får vist engasjementet sitt, og ta med seerne behind the scenes. Det er engasjementet vi er ute etter.

Siste Grosvold
I morgen har hun sin sekstiende sending av «Grosvold», som er den aller siste før programmet tas av plakaten.

Hun overtok etter at Fredrik Skavlan takket for seg med «Først & sist» i 2007, og har ikke lagt skjul på at det var utfordrende å ta over etter han. Seertallene er gjennomgående blitt sammenliknet med tallene hans. Og hun har til tider vært utsatt for hard kritikk for sin programlederstil.

- Jeg er klar til å ta farvel med programmet selv om det er med blandede følelser. Det har vært interessant og gøy, men det er en lettelse å være ferdig. Det er herlig at jeg ikke bare skal gå inn i et nytt studio, men at jeg nå skal gjøre noe som er så annerledes.

Til høsten får gullrekka nytt innhold når Skavlan returnerer med suksessprogrammet «Skavlan», som blir en samproduksjon mellom SVT og NRK.

- Hva synes du om at Skavlan kommer tilbake?

- Det er kjempebra! Jeg har jo liksom bare passa huset mens Skavlan har vært borte.

- Føler du det sånn?

- Det har vært veldig fint. At dette er den siste sendingen med «Grosvold», kom ikke som ei bombe. Vi har visst om det nye prosjektet vårt i over et år. Jeg føler at jeg har fått gjort det jeg skulle i løpet av disse 60 sendingene, forteller Grosvold.

Etter siste sending i morgen skal hun unne seg en etterlengtet ukes ferie før hun for alvor begynner med det nye programmet.

«Anne og Ronny»
Programmet skal sendes på NRK1, men blir ikke å se på skjermen før til neste år. Til sammen skal de lage åtte programmer. Foreløpig er det ikke klart hvilken dag det skal sendes på og hva det skal hete. Arbeidstittelen er foreløpig «Anne og Ronny».

- Det er en fantastisk tittel som kommer til å bære programmet, sier Ronny Kristoffersen, og legger til at han ikke er redd for at tidligere reisekompis Nils Wærstad skal føle seg byttet ut.

- De har masse likhetspunkter. Ikke minst den grovkornete humoren som er på plass hos begge, sier den erfarne regissøren og fotografen.

Han og Anne Grosvold har jobbet sammen tidligere, da han var NRKs faste produsent og fotograf i Asia-regionen i 1993-96 og hun var korrespondent for NRK. Sammen produserte de saker fra blant annet Japan, Vietnam, Australia, Kina, Korea og Bangladesh.

Foran og bak kamera
Sammen har de blitt arrestert og plassert i et avhørsrom i Den forbudte by. Det var da de filmet på Den himmelske freds plass uten tillatelse. De havnet på et horehus i Saigon da sjåføren trodde Grosvold var storesøsteren som skulle være ålreit mot lillebroren sin.

- Vi to dekket nesten halve jorda. Det skjedde noe hele tida og vi møtte mennesker som hadde fantastiske historier å fortelle. Nesten helt siden da har vi hatt lyst til å jobbe sammen, sier Ronny Kristoffersen som skal holde seg mest bak, men også foran kameraet. Da skal Anne Grosvold være bak.

- Jeg har fått litt videoopplæring, men må innrømme at jeg er best når jeg setter innstillingene på auto, ler Grosvold.