Anmeldelse: A. Audhild Solberg, Harpa

Grotesk grøsser vant barnebokpris

Årets vinner av Arks barnebokpris har en lett tone som står i grotesk kontrast til det brutale og blodige plottet.

PRISVINNENDE BARNEBØKER: A. Audhild Solberg har vunnet flere priser for barnebøkene sine. Foto: ASCHEHOUG
PRISVINNENDE BARNEBØKER: A. Audhild Solberg har vunnet flere priser for barnebøkene sine. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi er i den dystre avsidesliggende skogsbygda Elverdal. I løpet av noen få sommerdager skjer det uhyggelige ting der. En mann blir kvestet, og to blir funnet drept. De har store, gapende sår i strupen. I tillegg er skogen full av dyrekadavre. Bygdefolket tror en syk gaupe står bak, men fire ungdommer er overbevist om at det er snakk om noe langt farligere.

Grøss i Elverdal

Det er ikke noe å si på brutaliteten og grøssereffektene i «Harpa», der ofrene blir introdusert allerede i den skumle prologen. Hovedpersonen er tretten år gamle Agnes, som skal tilbringe sommerferien med sin dølle fetter Sindre i Elverdal.

Hun hater det. Sindre er sur og puslete. Elverdal er et høl. Aller verst er at hun fremdeles har mareritt fra sist hun var der. Da forvillet hun seg ut i skogen og hørte noen merkelige lyder som kunne ligne harpespill. Hun fikk et kort glimt av et skrekkinngytende vesen på to ben med et rovdyrlignende hode. Legg til at bygda i mange år har blitt hjemsøkt av mystiske forsvinninger og brutale mord.

Arks barnebokpris

A. Audhild Solberg vet hvordan hun skal få unge lesere på kroken. Hun debuterte i 2014 med «Kampen mot Superbitchene», en serie på fire bøker, om pingler som tar hevn over de kule. Også «Harpa» består av outsidere. Ved siden av den høye, tynne og nerdete Agnes, er det puslingen Sindre og hans bestevenn Ben, som blir ertet fordi han er tykk og rar. Også ensomme og triste Tyra er annerledes. Hun bor alene i skogen med sin forfyllede far, etter at mora forsvant på mystisk vis tre år tidligere. Hennes fetter Trym derimot, har alt. Han er høy, mørk og vakker, og får Agnes til å rødme bare han ser på henne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer