Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grotesk grøsser vant barnebokpris

Årets vinner av Arks barnebokpris har en lett tone som står i grotesk kontrast til det brutale og blodige plottet.

PRISVINNENDE BARNEBØKER: A. Audhild Solberg har vunnet flere priser for barnebøkene sine. Foto: ASCHEHOUG
PRISVINNENDE BARNEBØKER: A. Audhild Solberg har vunnet flere priser for barnebøkene sine. Foto: ASCHEHOUG Vis mer

Vi er i den dystre avsidesliggende skogsbygda Elverdal. I løpet av noen få sommerdager skjer det uhyggelige ting der. En mann blir kvestet, og to blir funnet drept. De har store, gapende sår i strupen. I tillegg er skogen full av dyrekadavre. Bygdefolket tror en syk gaupe står bak, men fire ungdommer er overbevist om at det er snakk om noe langt farligere.

Grøss i Elverdal

Det er ikke noe å si på brutaliteten og grøssereffektene i «Harpa», der ofrene blir introdusert allerede i den skumle prologen. Hovedpersonen er tretten år gamle Agnes, som skal tilbringe sommerferien med sin dølle fetter Sindre i Elverdal.

Hun hater det. Sindre er sur og puslete. Elverdal er et høl. Aller verst er at hun fremdeles har mareritt fra sist hun var der. Da forvillet hun seg ut i skogen og hørte noen merkelige lyder som kunne ligne harpespill. Hun fikk et kort glimt av et skrekkinngytende vesen på to ben med et rovdyrlignende hode. Legg til at bygda i mange år har blitt hjemsøkt av mystiske forsvinninger og brutale mord.

Arks barnebokpris

A. Audhild Solberg vet hvordan hun skal få unge lesere på kroken. Hun debuterte i 2014 med «Kampen mot Superbitchene», en serie på fire bøker, om pingler som tar hevn over de kule. Også «Harpa» består av outsidere. Ved siden av den høye, tynne og nerdete Agnes, er det puslingen Sindre og hans bestevenn Ben, som blir ertet fordi han er tykk og rar. Også ensomme og triste Tyra er annerledes. Hun bor alene i skogen med sin forfyllede far, etter at mora forsvant på mystisk vis tre år tidligere. Hennes fetter Trym derimot, har alt. Han er høy, mørk og vakker, og får Agnes til å rødme bare han ser på henne.

«Harpa» ble nylig tildelt Arks barnebokpris, en pris Solberg forøvrig også mottok for sin debutbok. I følge Ark består juryen av 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra skoler over hele landet. Det er en sannhet med sterke modifikasjoner, og kritiker Guri Fjeldberg har i flere år vært skeptisk til prisen. Ark-kjeden hemmeligholder nominasjonsprosessen der fem bøker velges ut. De sender kun ett leseeksemplar til hver klasse, og elever kan stemme på bøker de ikke har lest. Flere kritikere hevder vinnerboka derfor styres mer av illustrasjon og baksidetekst, samt kommersielle interesser og Ark-kjedens beviste satsing på enkelttitler. Legg til at også nominasjonene også har skapt debatt. I sommer rykket Steffen Sørum ut og påpekte at sytten av nitten nominerte de senere årene er kvinnelige forfattere, de fleste med jenter som hovedperson.

Kjærlighet og dramatikk

Jeg kan likevel forstå hvorfor denne vinner. Solberg har et lettlest språk med en avslappet lystig tone. I «Harpa» er det både kjærlighet, tenåringsproblemer og sjalusi – pluss tette spenningskurver og mye dramatikk.

Men noe halter. Den lette tenåringstonen står i nesten grotesk kontrast til de ekstremt sterke effektene. At Ben eksempelvis er mer opptatt av hvordan det er å kysse Agnes, enn at de nylig har funnet en avkuttet hånd og at bestevennen er forsvunnet, virker ikke særlig troverdig. Avslutningen er like eksepsjonell som overraskende, men også her med den lette og overflatiske tonen, som på ingen måte speiler den blodige dramatikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media