Grotesk lesning

«Den rettferdige» er en hjerteskjærende og opprørende roman.

NY BOK: Helene Uris nye bok ryster langt inn i margen, mener Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Foto: ESPEN RØST
NY BOK: Helene Uris nye bok ryster langt inn i margen, mener Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Sannhet» er tema for årets litteraturfestival på Lillehammer. En skulle tro Helene Uri har skreddersydd sin siste roman i den anledning. «Den rettferdige» handler om sannhetens relativitet i en så grotesk form at den ryster langt inn i margen.

Overgrep Boka åpner med begravelsen til Karsten Wiig. Tilstede er kun en fet prest, en gammel skyldbetynget advokat, den avdødes voksne datter, hans samboer og mor. Flere kommer ikke. Wiig har gjort noe unevnelig. Ganske raskt forstår vi at det dreier seg om overgrep mot de to døtrene. Like raskt forstår vi at det er noe som ikke stemmer med dommen som falt 15 år tidligere. På samme tid som skandalen i Bjugn.

Hvordan kan en god og kjærlig familiefar bli urettmessig beskyldt, dømt og fengslet for overgrep mot sine to døtre?

Wiig har mye mot seg, Han liker å bade naken. Han er en ivrig fotograf.

Han er en kjærlig far. Aller viktigst. Han er utro mot kona. Da kona i en utrolig scene avslører det, blir hun så rasende at hun tiltror ham hva som helst. Med altfor god hjelp av en overivrig advokat, utspekulerte barnepsykologer og den medisinske ekspertise blir hun overbevist om at mannen hun har elsket så høyt er en grusom overgriper. Hun overbeviser døtrene om det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.