Grotesk materialisme

Det er lederen i Den Norske Turistforening som feller denne dommen over de nyrikes hyttepalasser, som har tatt dyden på det norske høyfjellet

Det er lederen i Den Norske Turistforening som feller denne dommen over de nyrikes hyttepalasser, som har tatt dyden på det norske høyfjellet der de troner i en arkitektonisk suppe av klokketårn, svalganger og utskjæringer.

Men like sterkt som Øystein Dahle reagerer på utformingen og størrelsen av rikfolkets hytter som raserer terrenget med politikernes velsignelse, mener han at det må føre oss over i en overordnet debatt om ressursforbruk. De siste verneverdige vassdrag kan stå i fare, fordi mammuthyttene skal ha strøm til svømmebasseng og varmekabler og bad til bikkja.

  • - Det er et moralsk spørsmål, sa Dahle under debatten om norsk hyttetradisjon i Norsk Form i går kveld, der sivilarkitekt og president i Norske Arkitekters Landsforbund, Ketil Kiran, holdt et innsiktsfullt innledningsforedrag, «I hytt og vær», fulgt av redselsbilder fra hytteutbyggingen på Beitostølen. Det var Ketil Kiran som satte millionærenes hytteutskeielser på dagsordenen gjennom en artikkel i Dagbladet.

Hytter større enn store villaer, klint sammen i et barbert terreng. Dit rikfolket drar, lastet med bylivets vaner. Til stuer som er større enn hotell-lobbyer, til hytter som bruker like mye energi som en norsk grendeskole.

  • For ikke så altfor mange år siden var det ikke lov å bygge hytter større en 40 kvadratmeter i Norge. I dag tilsvarer det knapt millionærenes hyttekjøkken. Begrensningen på fortidas hyttebygging ivaretok den norske tradisjonen med enkle ferieboliger. Der søkte man fred og forandring, hutret seg til utedoen og kakket høl i isen på vannbøtta om morgenen.

- Skal vi godta at folk får bruke så mange penger de vil? spurte forsker ved Norsk institutt for by- og regionforskning, Per Gunnar Røe. Han var en av debattantene sammen med arkitekt Finn Sandmæl. Arkitekten har allerede fått mye pepper for Røkkes overdådige luksushytte på Oppdal med 18 bad og 16 peiser, ifølge avisopp-lysninger. I debatten deltok også ordfører Ole Hageløkken fra Øyer kommune, som har gitt rikfolket fritt spillerom i fjellet.

  • - Ble dere tatt på senga? spurte møteleder Per Butenschøn.

- Det ble annerledes enn vi hadde tenkt, dessverre, svarte ordføreren, som la til at han ikke er sikker på om det er kommunene som skal sette begrensninger.

Hvem skal så gjøre det? Utvidet kommunalt selvstyre krever mer og mer av politikerne. I årevis har de latt seg herse med av byggherrene for å få inntekter i kommunekassa. Rasering av landskap og kvalmende arkitektur må være en del av deres ansvar. Før hele Norge blir et Disneyland.