Grotesk naivitet

Når Fremskrittspartiet utøser sin galle over «kulturelitister» og «smaksdommere», kamufleres standpunktet som et håndslag til «folket».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ole-Martin Ihle hevder i Dagbladet 21. januar at «Rock = revolt?» er en artikkel jeg har skrevet «mange ganger før». Men Ihles debattinnlegg er også skrevet før - av kompisen Aslak Nore. For ett år siden forsøkte Nore å innprente overfor Ny Tids lesere at undertegnede er og blir «irrelevant». Hvorfor? Tja, si det. Snakkeklassens hurragutter tror visst at det bare er å holde seg for øra og rope «dum! dum! dum!» mange nok ganger, så vil meningsmotstandere knekke sammen i krampegråt. Den slags fungerer kanskje i skolegården på Oslo katedralskole, men i det offentlige rom er argumentasjonskravene høyere.

I nevnte artikkel bruker jeg fire og en halv side på å plukke fra hverandre Ihles propaganda for kommersiell pop. Han tar ikke til motmæle mot ett eneste punkt. Riktignok innvender han spakt at et par av sitatene er fem år gamle - men hvis Ihle plutselig har begynt å skamme seg over disse uttalelsene, synes jeg han skylder offentligheten et oppklarende inserat. Det er fint å kunne legge ting bak seg. Ihle uttrykker forundring over at noen kan forsvare indiekulturen på politisk grunnlag. Sitt eget standpunkt betrakter han åpenbart som «apolitisk», enda det har høyst politiske implikasjoner: Hvis man pirker litt i Ihles engasjement for r’n’b, ser man at det begrunnes med «bransjens profittlogikk». Nyvinninger i musikkfeltet skyldes ikke avantgardens innsats, men tapre r’n’b-produsenter som «vil selge plater». Ihle røper ikke hva han mener om offentlig kulturstøtte, og trenger det heller ikke: Den biten har Ulf Erik Knudsen allerede tatt seg av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer