Grotesk nostalgi

Sofi Oksanen regnes nå blant Finlands fremste yngre forfattere. Og hun er virkelig god i skildringen av Vestens sykelige kroppsfiksering som kontrast til Stalin-tidas Sibir.

TVETYDIG: Det er mye sovjetnostalgi i Sofi Oksanens solide debutroman «Stalins kyr». Foto: LARS EIVIND BONES
TVETYDIG: Det er mye sovjetnostalgi i Sofi Oksanens solide debutroman «Stalins kyr». Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Ukas bokanmeldelser

BOK: «Hvor er alle de alminnelige russiske kvinnene? De som fylte gatene fra den ene siden til den andre med sine tunge gyngende akterspeil. Og de knekorte foldeskjørtene, som var helt utbrettet oventil fordi det var så mye mage og rumpe at foldene ikke hadde en sjanse (...) barter overfor leppestiften, hår på leggene, sirskjoler med korte ermer, sandaler og sprukne hæler, brukne tykke tånegler, føflekker, kviser...».

Russiske horer Det er mye nostalgi i Sofi Oksanens debutroman «Stalins kyr». Hun er halvt estisk og halvt finsk. Det er også hovedpersonen Anna, som vokser opp i en «steinfinsk» by på 80-tallet. Hennes finske far er aldri hjemme. Han er i Moskva på forretningsreise.

Der tilbringer han tida med russiske horer som han kjøper med smuglervarer fra Finland. Annas ingeniørmor får ikke jobb og går hjemme og lengter tilbake Estland. Likevel nekter hun sin datter å snakke estisk — ja, i det hele tatt å røpe at hun har estisk blod. Da vil både Anna og moren bli stemplet som horer. For det var de «russiske horene» som fikk seg en finsk mann og kom seg bort fra et knugende Sovjet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer