- Grotesk pengebruk

Politikerne er rystet over de voldsomme pengesummene som brukes på lanseringsfesten. - Hvis en ser slik pengebruk i forhold til situasjonen ellers i verden, blir det grotesk, sier fylkesordfører i Akershus, Ragnar Kristoffersen (Ap).

007-fest til 20 millioner

- Det er et tankekors at mens Akershus og andre fylker sliter med økonomien særlig i helsesektoren, har noen råd til slike evenementer. For 300 000 av disse kronene kunne vi fått en respirator til sentralsykehuset i Akershus, sukker Kristoffersen.

I dag, noen timer før 500 kjendiser svir av millioner på en premierefest, skal han møte helseministeren og Helsetilsynet for å diskutere situasjonen for det kriserammede Sentralsykehuset i Akershus.

- Det er noe som tipper over når de rike må vise fram velstanden sin slik. Det sier noe om forskjellen mellom privat velstand og offentlig fattigdom. Mens det private forbruket vokser, sliter offentlig sektor med sitt.

Kontrast

- Politikken har en stund nå i for stor grad favorisert privat rikdom. Jeg konstaterer at det er mye penger ute blant folk, men lite av det blir skatteinntekter som danner grunnlag for vår økonomi. Kontrasten mellom privat rikdom og offentlig fattigdom bør bli et tema i verdidebatten, sier Ap-politikeren.

Han blir nesten matt over pengesummene som brukes på Bond-lanseringen. Kristoffersen var også blant dem som reagerte sterkt på båtracet i Oslofjorden sist sommer.

- Vanvittig

- Enten mangler disse menneskene elementære regneferdigheter eller så mangler de dømmekraft og etisk bevissthet, sier statssekretær Odd Jostein Sæter ved Statsministerens kontor.

Grådighetskultur, materialisme og forbruksvekst er trekk i det nyrike Norge som statsminister Kjell Magne Bondevik er opptatt av å bremse. Det gjorde han klart i redegjørelsen for Stortinget om verdikommisjonen.
Odd Jostein Sæter, som har ledet arbeidet med verdikommisjonen, sier til Dagbladet at han har problemer med å tro at lanseringsgallaen er verdt så mye som 15 til 20 millioner kroner.

- Beløpet høres helt vanvittig ut, sier han.

Han sier han personlig har stor sans for en god Bond-film, men at han ikke skjønner behovet for en så voldsom lansering.

- Dette ser ut som en unødvendig sløsing med penger som kunne vært brukt langt bedre, for eksempel til å sette ned billettprisene på kino, sier Sæter.