Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Grove feil om arbeidsvilkår i Akasia

Det er trist og beklagelig at Kvinnefronten velger å spre usannheter om en seriøs aktør som Akasia i sin politiske kamp for å rekommunalisere drift av barnehager.

- USANNHETER: Kvinnefronten kommer med grove og feilaktige påstander for å underbygge sin politiske agenda, skriver Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- USANNHETER: Kvinnefronten kommer med grove og feilaktige påstander for å underbygge sin politiske agenda, skriver Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

dagbladet.no 1. juni, beskylder Stina Bergsten og Seher Aydar i Kvinnefronten Akasia for å ha dårlige lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte.

Dette er en grov og feilaktig påstand.

Kvinnefronten har tydeligvis en politisk agenda som innebærer at Akasia med sine dedikerte og høyt kompetente barnehageansatte ikke skal få drive kvalitetsbarnehager med høy brukertilfredshet. Det er imidlertid uakseptabelt at de i sin argumentasjon for at all barnehagedrift bør utføres av det offentlige, fremstiller Akasia som en useriøs arbeidsgiver og barnehageaktør.

Skribentene antyder at Akasia bruker mindre på pensjon enn de får i kommunalt tilskudd. Faktum er at de samlede pensjonsutgiftene i Akasia Barnehage AS i dag er på linje med det som kompenseres gjennom det kommunale driftstilskuddet på 13 prosent. For andre deler av konsernet er pensjonsutgiftene fra 13 til 17 prosent.

I sin kostnadsberegning har Kvinnefronten blant annet oversett kompensasjonen Akasia har gitt slik at ingen ansatte skal komme dårligere ut med ny pensjonsordning, og de har tydeligvis heller ikke tatt med kostnadene til uføre- og etterlattepensjon. De ansatte i Akasia har en innskuddspensjonsordning, noe også 1,2 millioner andre arbeidstakere i Norge har.

Det er oppsiktsvekkende å stemple dette som urettferdig, særlig siden innskuddssatsen i Akasia er 7 prosent av lønn fra første krone, noe som er det beste loven tillater. Vi har også tilbudt å tariffeste dette. For Akasia har det vært viktig at ingen ansatte skulle få dårligere pensjon når de ble overført fra Bergen kirkelige fellesråd til Akasia.

Faktum er at de fleste kan forvente en bedre pensjon enn med den gamle pensjonsordningen. De få som kom dårligere ut er fullt ut kompensert for det de ville ha tapt. Akasia har dessuten tilbudt et minstelønnsnivå som er likt med, eller høyere enn, både offentlige og private barnehager. Det er derfor urimelig å antyde at Akasia bedriver dumping av lønns- og arbeidsvilkår i velferdssektoren.

For å få avsluttet streiken som nå beklageligvis rammer 1 500 barn og deres foresatte, har Spekter blant annet tilbudt å gjeninnføre en ytelsespensjonsordning for de som var ansatt da barnehagene ble overført til Akasia. Vi har også forslått å avtale dagens innskuddspensjonsordning midlertidig, og at denne kan reforhandles når det er avklart hvordan de fremtidige tjenestepensjonsordningene for hele arbeidslivet blir. Siden fagforeningene har inngått slike midlertidige avtaler i andre virksomheter, er det uforståelig at de ikke kan gjøre det samme i Akasia. Vi har også tilbudt å vurdere at arbeidsgiver kan overta deler av arbeidstakernes andel av pensjonskostnadene ved en slik løsning, samt å forbedre elementene knyttet til blant annet uførepensjon.

Alt dette har fagforeningene takket nei til, og vi beklager sterkt at de med sin streik fortsetter påføre barn og foresatte i Akasias barnehager store ulemper.

Det er trist og beklagelig at Kvinnefronten velger å spre usannheter om en seriøs aktør som Akasia i sin politiske kamp for å rekommunalisere drift av barnehager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!