DEBATT

Barnevern

Grove feil viser vei

Flere rapporter forteller om alarmerende funn i barnevernet. De er sjokkerende lesning, men samtidig gir de kunnskap som kan gjøre barnevernet bedre. Dersom man er åpen for å lese rapportene slik.

GRANSKERE: Advokatene Thea Totland og Geir Kjell Andersland har gransket barnevernet i Samnanger. Funnene er foruroligende. Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix
GRANSKERE: Advokatene Thea Totland og Geir Kjell Andersland har gransket barnevernet i Samnanger. Funnene er foruroligende. Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er etter hvert kjent hvor barnevernet, fylkesnemndene og domstolene noen ganger trår feil. Det er de siste månedene flere ganger påpekt av Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), av Helsetilsynet og i granskinger av barnevernssaker i Bergen og Samnanger kommune.

Vår rapport fra granskingen av tre barnevernssaker i Samnanger kommune ble behandlet av kommunestyret for noen dager siden. Funnene sjokkerte politikerne, som har gitt de berørte barna og deres foreldre en uforbeholden unnskyldning og økonomisk oppreisning på til sammen 1,7 millioner kroner. Penger kan selvsagt ikke erstatte ødelagt barndom og familieliv, men Samnanger kommunes håndtering av sakene kan være et forbilde for andre kommuner. Den er uansett et eksempel på at også det offentlige kan erkjenne feil, si unnskyld og forsøke å gjøre opp for seg.

Samnanger er åpen for å gå enda lenger: Det vurderes nå om kommunen skal saksøke tidligere ansatte som har vært ansvarlige for barnevernssakene. Sakene fra Samnanger er dessverre ikke enestående. Vi har nær kjennskap til mange lignende saker, der barnevernet har brutt loven, vært lite etterrettelige og behandlet foreldre og barn respektløst. Dermed får funnene i Samnanger større betydning enn en enkeltsak fra en liten kommune: Den viser allmenne utfordringer i barnevernet, problemer det er mulig å gjøre noe med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer