Gruer seg til Potter-eventyret er over

Forfatter J.K. Rowling gruer seg til et liv uten Harry Potter. Neste år begynner arbeidet med den sjuende og siste boka.

Den er ventet at den sjette boka, «Harry Potter and the Half-Blood Prince», som ble sluppet natt til lørdag, vil slå alle tidligere salgsrekorder.

Lørdag fikk 70 utvalgte ungdommer oppleve forfatteren lese utdrag fra boken på Edinburgh Castle i Skottland, for anledningen omgjort til trollmannskolen Galtvort.

Starter på siste bok

Rowling forteller at arbeidet med den sjuende «Harry Potter»-boka vil begynne ved årsskiftet.

– Jeg har hele tiden vært innforstått med at eventyret før eller senere vil ta slutt. Jeg elsker å skrive bøker, og Harry Potter har vært en stor del av livet mitt i mange år. Derfor kommer det til å bli et sjokk når alt er over, sier hun.

Bøkene Rowling har skrevet om Harry Potter har tiltrukket lesere verden over. Natt til lørdag ble det trolig solgt mer enn ti millioner eksemplarer av den nye boka. Derfor er det med blandede følelser at den styrtrike forfatteren nå tar fatt på de siste kapitlene.

– Årvåkne lesere vil få en rekke svar i den sjette boka, sier Rowling.

– Arbeidet med den siste boka er i startfasen, men jeg har en datter på sju måneder som krever veldig mye tid, og den intensive, kontinuerlige skrivingen vil nok først starte neste år, sier Rowling, som ikke utelukker bruken av pseudonym i fremtidige fiksjonsbøker.

Globalt fenomen

– Et annet forfatternavn er veldig attraktivt. Det vil føre til mindre press, i tillegg til at jeg kan skrive om alt mulig uten å bli kritisert for det, mener hun.

Siden 1997, da Harry Potter ble introdusert for første gang, har bøkene blitt et globalt fenomen. Salget av bøkene har oversteget tre milliarder kroner.

De tre filmversjonene har vært en stor hit og spilt inn mer enn 16,5 milliarder kroner.

– Den eneste ulempen med alt oppstyret er at jeg ikke lenger kan sitte uforstyrret på en kafé og begi meg inn i fiksjonsverdenen. Anonymiteten, det at ingen visste hvem jeg var eller hva jeg holdt på med, var fantastisk, sier Rowling.

(ANB)

GRUER SEG: J.K. Rowling.