Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grufulle drap i ny god krim fra Kurt Aust

Kurt blir grusom.

OPPLYSNINGSMANN:  Kurt Aust sjette kriminalroman om opplysningsmannen Thomas av Boueberge og hans sekretær Petter Hortten er en ubetinget glede å lese, til tross for det bestialske innholdet, mener anmelderen. 

Foto: Truls Brekke/Dagbladet
OPPLYSNINGSMANN: Kurt Aust sjette kriminalroman om opplysningsmannen Thomas av Boueberge og hans sekretær Petter Hortten er en ubetinget glede å lese, til tross for det bestialske innholdet, mener anmelderen. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

ANMELDELSE: Det er vanskelig å si noe negativt om Kurt Austs historiske krimromaner. De er så grundige og gjennomarbeidet, og de er skrevet med et så stort engasjement og en så intens interesse for den historiske epoken de uspiller seg i - dens geografi og kultur, dens språk, dens institusjoner og dens mennesker - at de alltid etterlater i hvert fall denne leseren i en slags stum beundring over hvordan det i det hele tatt er mulig.

Forutsetningen er selvsagt at du liker denne sjangeren. Gjør du ikke det, vil lesningen fort bli blytung.  

Opplysning og intellekt  

«Stumme skrik» er den sjette boka om parhestene Thomas av Boueberge og Petter Hortten. Handlingen utspiller seg i 1700-tallets Danmark-Norge. Boueberge er en klassisk opplysningsmann og humanist, Descartes og Montaigne i biblioteket, skolert innenfor de fleste vitenskaper, men med jussen som spesialfelt. Hortten er hans sekretær, en enkel bondegutt fra Norge med et skarpt intellekt, en god penn og imponerende hukommelse.

image: Grufulle drap i ny god krim fra Kurt Aust

Hortten er også historiens forteller, og det er et grep som fungerer særdeles godt.  

Bare fortid

Det er på plass med en ørliten bemerkning til sjangeren «historisk krim». De fleste slike krimromaner innebærer at en gammel gåte løses i nåtid. En historisk artefakt dukker opp og aktualiserer en forgangen epoke, men selve handlingen utspiller seg i vår tid.

Hos Kurt Aust, derimot, er all handling historisk. Ikke noe av det som beskrives er del av forfatterens egen samtid. Språk, vaner, tiltaleformer, navn, gjenstander, måleenheter - alt er annerledes.  

Komplekst og bestialsk

«Stumme skrik» består av to tidsnivåer. Handlingen i  utspiller seg i København på begynnelsen av 1700-tallet, men historiens forteller befinner seg noen tiår fram i tid. Fortelleren Petter Hortten er en gammel mann, tatt til fange av svenske røvere. Han leser denne historien for dem for at de ikke skal ta livet av ham, og slik sett finnes det vel også et metalitterært budskap i denne romanen.

Å gjengi handlingsforløpet er umulig i en kort anmeldelse, til det er det altfor komplekst. Flere høytstående embetsmenn blir funnet drept på utspekulert vis på offentlige plasser i København, og ting tyder på at drapene har sammenheng med det pågående fiendskapet med naboen Sverige.

Thomas av Boueberge utvikler straks en teori om hvordan det hele henger sammen, og å følge hans og Petter Horttens skarpe resonnementer helt til bokens siste sider var for denne leseren en ubetinget fornøyelse.