DEBATT

Grumset på statsrådenes Facebook-sider

Regjeringa må feie for egen dør i kampen mot hatefulle ytringer.

HATPRAT: Statsrådenes facebookvegger er ofte et sørgelig skue. Rasisme og konspirasjonsteorier om muslimer er lett å finne. Dette står i en forbløffende grell kontrast til den nasjonale strategien regjeringen selv lanserte mot hatefulle ytringer i 2015, skriver artikkelforfatteren. Foto: Skjermdump
HATPRAT: Statsrådenes facebookvegger er ofte et sørgelig skue. Rasisme og konspirasjonsteorier om muslimer er lett å finne. Dette står i en forbløffende grell kontrast til den nasjonale strategien regjeringen selv lanserte mot hatefulle ytringer i 2015, skriver artikkelforfatteren. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ganske jevnlig kikker jeg innom kommentarfeltene under ulike statsråders offisielle poster på Facebook. Det er ofte et sørgelig skue. Rasisme og konspirasjonsteorier om muslimer er lett å finne. Dette står i en forbløffende grell kontrast til den nasjonale strategien regjeringen selv lanserte mot hatefulle ytringer i 2015. Der kan vi blant annet lese at regjeringa, på dette tidspunktet bestående av FrP og Høyre ville «Arbeide for at alle skal kunne delta i den offentlige debatten og bevege seg fritt i det offentlige rom uten å bli utsatt for hatefulle ytringer».

Strategien leverer en bunnsolid problembeskrivelse: Vi lever i et samfunn hvor digitalisering av mediesektoren og tilgangen på sosiale medier kan skape en helt ny dynamikk med voldsomme bølger av hets og trusler som rammer enkeltpersoner og enkeltgrupper. Gjerne de som fra før er underrepresentert i folkevalgte organer.

Regjeringas strategi viser at det ikke skorter på forståelse av problemet. Både Sylvi Listhaug, statsministeren selv og daværende justisminister Anders Anundsen har satt sin signatur på dokumentet. Da kan vi ikke annet enn tro at de forstår at hatprat på nett er en trussel mot ytringsfriheten. Det er det. De siste ukene har vi kunnet lese om den grove kjønnsbaserte og rasistiske hetsen forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali rammes av. Hetsernes ytringsfrihet begrenser Jirde Alis ytringsfrihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer