Grundig - og langdrygt

Rasisme er som kjent ikke et fonomen av nyere dato her til lands. En av de folkegrupper som til gangs har fått lide under nordmenns fremmedfrykt og fremmedhat, er romani-folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I århundreder har det blitt trakassert, ja, endog utsatt for systematisk forfølgelse. Interneringen og tvangssteriliseringen av taterene hører med til de misnt ærerike kapitler i vår nyere historie.

I den senere tid har man begynt å rette søkelyset mot dette og stille krav om at taterene må få oppreisning og erstatning for den forfølgelsen de er blitt utsatt for. det er derfor i rette tid Britt Karin Larsen nå sender ut første bind i en planlagt trilogi om romani-folket. Larsen går grundig til verks, og det står all mulig respekt av hennes foretakende. Som roman betraktet er imidlertid «De som ser etter tegn» en nokså langdryg affære.

Sympati

Det er en kollektivroman med et mylder av personer, fastboende såvel som omstreifere. Som kollekvromaner flest har den skiftende synsvinkel. Begivenhetene blir sett og oppfattet både fra den ene og den annen side, selv om forfatterens sympati, som rimelig kan være, ligger på det reisende folkets side. Forfatteren er rett nok tilbakeholden med direkte kommentarer. Hendelsene taler i all hovedsak for seg selv. Når Larsen går inn i bøndenes og andre fastboendes tankeverden, er det imidlertid som regel gjort for å avsløre fordommer, misforståelser og ubegrunnet frykt. En slik distanse finner vi sjeldnere når det er taterenes tanker som refereres. Men som kjent finnes det brodne kar i alle land, og noen svart-hvitt tegning kan man ikke beskylde Larsen for å ha levert. Det finnes gode og dårlige mennesker både på gårdene og i taterfølgene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer