Grundig om fenomenet Berlusconi

Grundig journalistisk håndverk, fortalt med spennende vekselvirkninger mellom analyse og personlig opplevelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les ukas litteraturanmeldelser

BOK: Fenomenet Silvio Berlusconi er egentlig ikke vanskelig å forklare. Han er forretningsmann, drives av blind tro på reklamens makt og profittens saliggjørende virkninger, og har forsøkt å drive Italia som privat business i fem år. Fenomenet Italia, derimot, nasjonen som har vraket demokratiske prinsipper for å la mannen fortsette sitt dubiøse verk, er vanskeligere å forstå.

Simen Ekern gir oss forklaringene. Det er sammenheng mellom korrupsjonsavsløringene tidlig på 1990-tallet, politikkens materialtretthet og italienernes unike fryd over lek og improvisasjon.

Fenomenet Berlusconi kaster lys inn i mange mørke kroker. Boken er et grundig journalistisk håndverk, fortalt med spennende vekselvirkninger mellom analyse og personlig opplevelse. For meg som har betraktet Italia som åndelig fedreland og fått brynt nesa på italiensk politikk i årtier, er den full av aha-opplevelser.

Et valgmøte

Ekern åpner med et valgmøte fra våren 2006, der arketypene i Berlusconi-menigheten opptrer i samlet flokk. I timen før partisjefen ankommer, drives spenningen opp mot de store høyder. Forza Italias partihymne - en «Eurovisjonsliknende sang» med fengende refreng - blir spilt igjen og igjen. Velgerne synger med. Flere og flere. Høyere og høyere. Grupper av fotballtilhengere fra Milano (Berlusconi eier suksesslaget Milan), trår til med rungende, rytmiske brøl. Så erstattes musikken med marsjtakt og fanfarer. Berlusconi kommer. Spenningen utløses i et unisont skrik av forventning. Berlusconi griper mikrofonen: «Vi, Forza Italia, lover alle italienere den fulle og hele frihet», sier han med fløyelsstemme. «Frihet, frihet, frihet», brøler fotballfansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer