BEKYMRING: Mange konflikter handler om at innvandring, utenforskap, muslimfiendtlighet og rasisme skaper murer. Disse må rives, skriver Kristin Ørmen Johnsen, fraksjonsleder i kommunal- og forvaltningskomiteen (H). Foto: NTB Scanpix
BEKYMRING: Mange konflikter handler om at innvandring, utenforskap, muslimfiendtlighet og rasisme skaper murer. Disse må rives, skriver Kristin Ørmen Johnsen, fraksjonsleder i kommunal- og forvaltningskomiteen (H). Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Integrering

Grunn til bekymring i integreringspolitikken?

Vi kan ikke ha et samfunn der nyankomne ender utenfor arbeidslivet og må ha trygdeytelser for å leve.

Meninger

Fører norsk integreringspolitikk til utenforskap? Forfatter Ståle Økland har fulgt politiet i syv Oslo-bydeler og forteller om lukkede kriminelle miljøer med ungdom som faller utenfor.

Mange av disse har innvandrerbakgrunn, og han beskriver fattigdom, familievold og manglende skolegang. Vold og trusler øker på skolene og det finnes strenge æreskodekser der jenter på hemmelige adresser er redde for å giftes bort.

Vi ser også et ytre høyre i vekst i Europa. Innvandringsskepsis og muslimfiendtlighet er en viktig mobiliseringsfaktor. I Göteborg marsjerte nynazister, også nordmenn. Vi husker også godt sommerens demonstrasjon i Kristiansand.

Mange konflikter handler om at innvandring, utenforskap, muslimfiendtlighet og rasisme skaper murer. Disse må rives.

Arbeid gir samfunnsdeltakelse og bedre levevilkår. Ledigheten blant innvandrere er tre ganger så høy som hos befolkningen for øvrig. Derfor har regjeringen sørget for mer arbeidstrening på mottakene. Vi har også foreslått å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse.

Vi kan ikke ha et samfunn der nyankomne ender utenfor arbeidslivet og må ha trygdeytelser for å leve. Dette gagner ingen. Om vi skal lykkes i å skape et inkluderende samfunn kreves innsats og mange gode og nye verktøy. Verktøyene må finnes på helsestasjoner, barnehager, skoler, frivillige organisasjoner og religiøse samfunn.

Høyre skal fortsatt være pådriveren for at flest mulig kommer seg i utdanning og jobb. Reisen fra å være flyktning til en integrert skattebetaler må være så kort som mulig. Ansvaret for dette ligger både hos den enkelte innvandrer og hos oss som storsamfunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.