Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg 2019: Vindkraft

Grunn til klima-optimisme

Vindkraft og solkraft vil til sammen dekke to tredjedeler av verdens strømforbruk i 2050. Samtidig vil strømforbruket dobles, fordi strøm for eksempel erstatter olje i biler og oppvarming.

VIND OG SOL: De fleste analyser anslår at vindkraft og solkraft vil dekke to tredjedeler av verdens strømforbruk i 2050, men sier vi nei til vindkraft over alt, så vinner kullkraft, skriver innsenderen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
VIND OG SOL: De fleste analyser anslår at vindkraft og solkraft vil dekke to tredjedeler av verdens strømforbruk i 2050, men sier vi nei til vindkraft over alt, så vinner kullkraft, skriver innsenderen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

For å unngå klimakrise, må utslippene halveres innen 2030 og være netto null innen 2050. Det er realistiske mål, fordi klimapolitikken allerede har gjort de viktigste løsningene, vindkraft, solkraft og batterier billige ved å skape marked og mulighet for storskala industriell produksjon.

De fleste analyser anslår at vindkraft og solkraft til sammen vil dekke to tredjedeler av verdens strømforbruk i 2050. Samtidig vil strømforbruket dobles, fordi strøm for eksempel erstatter olje i biler og oppvarming.

Dette gir grunnlag for klimaoptimisme!

Marius Holm
Marius Holm Vis mer

Likevel kan fossil energi fortsatt vinne, og klimakrisen fortsatt skje, dersom mange land sier nei takk til vindkraft fordi de ikke finner lokalmiljøer som aksepterer den. Sier vi nei til vindkraft over alt, så vinner kullkraft.

I Norge utgjør elektrisitet omtrent halvparten av energiforbruket, og elektrisiteten er fornybar. Men den andre halvparten av energiforbruket er i hovedsak fossil. Statnett har beregnet at vi trenger om lag 40 Twh strøm for å erstatte 95 Twh fossil energibruk i Norge, og halvere våre utslipp på kort sikt.

ZERO arbeider for at Norge skal høste potensialet i solenergi og effektivisering av bygninger, i opprusting av gamle vannkraftverk, og ikke minst i havvind!

Til sammen kan dette gi oss bortimot en tredjedel av energien vi trenger for å halvere våre utslipp. Men vi trenger også ny produksjon. Vindkraft kan levere all energien vi trenger fram til 2030, på et areal mindre enn 2,5 promille av Norge.

Nå gjelder det å finne det arealet som er best egnet!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling