DEBATT

- Grunnen til at folk ikke ber om hjelp

Grunnen til at folk ikke ber om hjelp når de sliter psykisk, er at vi har laget et system som funker så dårlig at ingen tror på at det er hjelp å få, skriver Martin Jacobsen.

VANSKELIG PROSESS: - Å be folk som er på sitt minst ressurssterke om å skrive et personlig utleverende brev for å vurderes av ukjente psykologer, er det samme som å si til folk som har brukket begge beina at de må vinne et maraton for å få hjelp. Hvem fant på dette her? skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat
VANSKELIG PROSESS: - Å be folk som er på sitt minst ressurssterke om å skrive et personlig utleverende brev for å vurderes av ukjente psykologer, er det samme som å si til folk som har brukket begge beina at de må vinne et maraton for å få hjelp. Hvem fant på dette her? skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da Erna Solberg holdt sin første nyttårstale for seks år siden, hadde hun stort sett nøyaktig det samme å komme med som i år – en tannløs og ansvarsfraskrivende oppfordring til folk som sliter psykisk, om å be om hjelp. Da skrev jeg en tekst om en kompis som ble sendt hjem fra psykiatrisk akuttmottak på Vinderen ikke én, men to ganger etter å knapt ha overlevd uten hjerneskade etter å ha hengt seg i stua før jul, og jeg etterlyste noe mer håndfast fra regjeringa og statsministeren.

Bent Høie påstår fremdeles hardnakket at regjeringen har satset på psykisk helse, selv om fagfeltet og eksperter sier det motsatte, og regjeringen prøver fremdeles å holde liv i et slags eventyr om at kuttene de gjør i støtte til uføre, ramponaden av AAP og totalslakten av lavterskeltilbud innen psykisk helse ikke har noen negativ effekt. Tro det den som vil. Jeg vet ihvertfall at jeg personlig ikke ble friskere av å bli hundset med og kjefta på og få strømmen kutta i desember, men det er vel fordi jeg har dårlig innstilling.

Jeg er usigelig lei av å gjenta dette, men en gang til for de på bakerste rad: Grunnen til at folk ikke ber om hjelp når de sliter psykisk, er at vi har laget et system som funker så dårlig at ingen tror på at det er hjelp å få.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer