Grunner til ikke å få hund

Gi denne mannen et fett stipend og tid til arbeid!

TEGNESERIE: Tor Ærlig hviler ikke på laurbærene han fikk i våres med sin debutroman «Ser du meg nå?». Hans tidsskriftaktige «Hjertebarn» er nå kommet med sitt tredje nummer.

Bladet inneholder tre noveller samt kortere innslag og en uavsluttet historie som heter «Tell dagene (historien vi ikke rakk)». Tegnerens aktiviteter rekker også over at han er litt av en hovedbidragsyter til seriebladet Tusj, samt har en ukentlig spalte i Ny Tid. Noe derfra er hentet inn til dette heftet.

Ulike formater

Akkurat stripeformatet bør Ærlig utvikle videre. Her har han noe underfundig på gang. Han rammer ikke akkurat i det politiske, det er heller om hverdagens detaljer og skråblikket på dem han har et grep. Med den noe nedtonede formen han velger seg som forteller, er det kanskje noe å hente hos mestere i stripeformatet som Schultz («Knøttene») og McDonnel («Pels og poter»).

Det grepet lar han virkelig få utfolde seg i novellene i «Hjertemosaikk 3». En av dem handler om en sjuåring som vil ha en hund. Han får ikke det. Familien bor i ei høyblokk, og derfor blir hund umulig. En kattehistorie midt oppe i dette, hvor guttungen ganger opp tre tapte katteliv med kattas ni års levealder = 27 liv, ender med at barnet ser på seg selv som seriemorder. Så får han til slutt en hund.

Må skytes

Bikkja eter seg så feit at den må skytes. Exit hund. Sprangene i denne vesle fortellingen er store, og fører kanskje til en viss forskrevelse mot slutten, men likevel bærer en slags barnlig empati denne og de to andre novellene fint igjennom.

Denne leser ønsker seg likevel en større schwung over dette mylderet av barndomserindringer. Ærlig har sin store styrke i gjenfortellingene av disse, og barndom skildret fra barnets side er lite brukt i tegneserier. Hans flotte og enkle to-tonete strek bærer bud om nyvinning teknisk sett. Gi mannen et fett stipend og tid til arbeid og vi kan se fram til stor romankunst i bildeform.